Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FIC: Velika šansa Srbije

    Srbija ima potencijal za rast, a kompanije koje ovde već posluju ili nameravaju da dođu, svakako će to uzeti u obzir, kaže predsednik Saveta stranih investitora Ove Fredheim.

    Fredheim je poručio da je Savet uočio pomak u pogledu zakonskog okvira, a u tom smislu velika šansa je, kako je rekao, pristupanje Srbije Evropskoj uniji. "Tu je vaša velika šansa", poručio je Fredhajm na panelu prilikom predstavljanja Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC).

    Prema njegovim rečima, FIC ima pozitivne povratne informacije kada je reč o ekonomskom razvoju. "Imate potencijal za rast, a kompanije koje već rade ovde ili nameravaju da počnu, sigurno će to uzeti u obzir. Perspektive su pozitivne, iako smo svesni da je situacija osetljiva, sve ide u u dobrom pravcu", naveo je on.

    Govoreći o usvojenim preporukama iz Bele knjige i napretku u svom domenu, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je sve spremno za uvođenje elektronske građevinske dozvole od 2016.

    “Oko 4.000 ljudi se trenutno obučava kako bi to išlo što bolje", rekla je ona, navodeći da su napravljeni ozbiljni iskoraci, zatim da je u drugom kvartalu najveći rast zabeležila upravo građevinska industrija, i to zato što je država napravila dobar ambijent.

    Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je za godinu dana urađen ozbiljan posao, ističući da je više od 400 kompanija rešeno na neki način, dok je za 2016. ostalo nekoliko desetina firmi. On je podsetio da je sa MMF dogovoreno da se do kraja 2015. reši sudbina sedam firmi.

    "Nemamo veliki broj prodatih kompanija. Možemo da pričamo da smo od 54 firme za koje smo objavili poziv u nekoliko meseci, ne računajući medije, jedna prodata, jednoj se nadamo, a za dve je u pripremi UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije).

    Sertić je naveo da će 2016. biti godina preduzetništva, a da se trenutno radi veliko istraživanje sa Svetskom bankom koje će definisati ključne oblasti za razvoj države.

    Potpredsednik FIC i direktor Carlsberg Srbija Gabor Bekefi rekao je, govoreći o više od 500 firmi u procesu privatizacije, da tu postoji i problem sa strukturom, da mali akcionari često usporavaju proces odlučivanja, te da je teško krenuti u sledeću fazu.

    Prema njegovim rečima, stečaj je praktičan način za postizanje napretka, jer to nije kraj nego deo puta. "Pružati kompanijama šansu da se restrukturiraju i kroz stečajni postupak dobija transparentnost i mogucnost da se utvrde obaveze te kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE