Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dizel u Srbiji među skupljim u regionu

    Američka "laka" i nafta tipa „brent” koja se preradjuje u Srbiji poskupele su isporuke za decembar pa će se prodavati za oko 21 cent skuplje, po cni od 45,41 odnosno 48,19 dolara za barel, preneo je juče AFP.

    Cene su ipak niže u odnosu na prethodnu sedmicu, budući da se tržište "bori" sa preobilnom ponudom i slabom tražnjom zbog usporavanja globalnog rasta, kojem je doprineo jedan od vodećih potrošača energije – Kina.

    Sve glasnije priče o Fedovom podizanju kamatnih stopa takodje su ojačale dolar, što je uticalo da cena nafte izražena u američkoj valuti postane skuplja za zemlje sa slabijim valutama, a posledica toga je slabljenje tražnje i cena "crnog zlata".

    Cene nafte su i više nego prepolovljene od juna prošle godine kada su dostigle vrhunac od preko 100 dolara za barel.

    Skromno kolebanje cene nafte na svetskim berzama, uz stabilna kurs evra i dolara, ne pogadja Srbiju, pa su cene manje -više iste već mesecima. Litar benzina prodaje se za oko 1,13 evra, kao i evrodizel, dok je evro dizel plus nešto skuplji I prodaje se po ceni od 139 dinara, odnosno 1,15 evra.

     Primetno je, medjutim, da upoređujući region i Srbiju, naša zemlja i dalje drži više cene nego većina komšija.

    Benzin BMBevro premijum od 95 oktana jeftiniji je u Bugarskoj, BiH, Madjarskoj i Makedoniji. Kod pojedinih komšija toči se ispod jednog evra.

    Kada je reč o euro dizelu koji se prodaje po ceni benzina od 1,13 evra po litru, Srbija gotovo da je pri vrhu po ceni ovog derivata.

    Jeftiniji dizel toči se u Makedoniji, BiH, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Madjarskoj, što domaće naftne kompanije pravdaju ponovo visokim akcizama, naknadom za obavezne robne rezerve.

    Ukoliko nafta ostane na ovom nivou, a ne bude ni većih oscilacija u kursu evra i dolara, cene goriva u Srbiji ne bi trebalo bitnije da se menaju. Predivđanja su da ce cena nafte nastaviti da pada i naredne dve godine, pa naftne kompanije već sada traže način kako da pokriju svoja poslovanje, jer sve veći deo iz cene nafte ide državi, a sve manje kompanijama za racionalno poslovanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE