Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od Nove godine gorivo skuplje za 2,40 dinara

    Gorivo u Srbiji poskupeće od Nove godine najmanje za 2,40 dinara po litru zbog najavljenog uvođenja akcize od oko dva dinara za sve derivate. Time će umesto da gorivo nastavi da pojeftinjuje zbog sve niže cene crnog zlata, u Srbiji ono biti skuplje.

    Tako je odlučila vlada, jer joj je to najbezbolniji način da dođe do para za TV pretplatu od oko 150 dinara, ali i za isplatu penzija kako je pre dva dana izjavio predstavnik MMF-a u Srbiji.

    I dok se vozači žale da im je benzin i s cenom od 137 dinara za litar skup, iako je gorivo za godinu dana pojeftinilo do 25 odsto, iz Amerike stižu najave da su cena nafte pod pritiskom, pošto je veliko povećanje zaliha u SAD podstaklo očekivanja da će se ogromna globalna ponuda zadržati i u narednoj godini.

    Cene nafte su juče ponovo pale, nakon što je američko ministarstvo za energetiku objavilo da su komercijalne zalihe u zemlji, koja je najveći svetski potrošač nafte, porasle za 4,2 miliona barela u prošloj nedelji, što je znatno iznad rasta koji su očekivali analitičari od 1,3 miliona barela.

    Cena nafte brent koju i Srbija prerađuje pala je juče za 3,8 odsto nakon objavljivanja izveštaja, koji je takođe pokazao da je američka proizvodnja nafte nastavila da raste.

    Kako navodi Frans pres, tempo rasta globalne tražnje za naftom nije bio dovoljno snažan kako bi apsorbovao prekomernu ponudu, a analitičari poručuju da je uspostavljanje balansa izmedju ponude i tražnje preko potrebno radi dostizanja održivijeg rasta cena nafte, koje su od sredine 2014. i više nego prepolovljene, sa nivoa od preko 100 dolara za barel.

    Ono što bi narednih dana dodatno moglo da optereti cenu goriva na pumpama u Srbiji su posebne usluge protivpožarne zaštite koje po novom zakonu moraju da prođu svi zaposleni, a trošak za pumpu po jednom radniku kreće se od 22.000 do 30.000 dinara.

    Ko će to opet sve to da plati, ako ne krajnji potrošač koji toči gorivo. Jer, kompanije po pravilu ni kada je nafta skuplj, a ni sada kada je na istorijskom minimumu nemaju prostora za unutrašnje rezerve i eventualno preuizimanje ovog troška na sebe.

    Budući da će cena goriva dodatno biti opterećena akizom, PDV-om nakandom za obavezne rezerve od 3,14 dinara, markiranje, obuku za protivpožarnu zaštitu, Udruženje naftnih kompanija je pozvalo državu kao partnera kome puni budžet s 13 odsto ukupnih prihoda da pročešlja strutkturu cene goriva i vidi da li baš sva otperećenja moraju ići na cenu gorivu ili ne.

    U ovom času kompanijama od litre goriva ostaje 60, 56 dinara za evro prmijum BMB, 61,76 za evro dizel i 36,59 dinara za TNG, dok državi po svako litru ide od benzinae 75,23, dinara, za evro dizela 75,47 a tečni naftni gas 35,43 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE