Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PREOKRET U BIP: Ukida se odluka o stečaju

    Rešenje o uvođenju stečaja u Beogradsku industriju piva biće poništeno, a manjinski akcionari se nadaju da to znači da će fabrika biti prodata, pišu Novosti.

    Rešenje o uvođenju stečaja u Beogradsku industriju piva biće poništeno. Privredni apelacioni sud doneo je odluku po žalbi manjinskih akcionara i samog BIP i tako poništio ranije rešenje Privrednog suda o uvođenju stečaja u BIP, i to zbog – bitne povrede postupka.

    Manjinski akcionari se nadaju da to znači da će beogradska pivara, ipak, biti prodata. Advokati, međutim, upozoravaju da to ne znači da se stečaj neće ponovo pokrenuti jer i dalje ostaje zahtev poverioca. U ovom slučaju to je zahtev Poreske uprave.

    Detalji odluke i obrazloženje  još nisu poznati, jer je ona tek u petak poslata u Privredni sud u Beogradu. "Odluka je ekspedovana Privrednom sudu u Beogradu", kažu u Privrednom apelacionom sudu. Kada je dobiju oni će je proslediti svim zainteresovanim stranama.

    Manjinski akcionari podneli su žalbu između ostalog i zato što tvrde da BIP nije imao trajniju nesposobnost plaćanja, kao i da nisu ispoštovani rokovi u kojim bi zainteresovani poverioci eventualno ponudili plan reorganizacije.

    "Na dan blokade računa, početkom juna, na njemu je bilo 160 miliona dinara. Do dana poverilačkog ročišta BIP je isplatio više od 250 miliona dinara poveriocima", kaže predstavnik manjinskih akcionara BIP Vojislav Ćorović.

    BIP je trebalo da se nađe na spisku 17 strateških firmi, ali se to nije desilo. Naš utisak je da je sve učinjeno da se BIP namerno otera u stečaj. Na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovoreno je da se proda kapital BIP. Umesto toga, Poreska uprava je podnela zahtev za pokretanje stečaja.

    Direktor Agencije za privatizaciju je pokušao da dogovori reprogram, ali nisu pristali. Mi verujemo da je moguće da Agencije sada raspiše oglas za prodaju kapitala BIP.

    Oglasio se i ministar privrede Željko Sertić, koji je izjavio da je prvobitno rešenje Privrednog suda o stečaju doneto na osnovu ekonomskih pokazatelja.

    Slučaj BIP je bio jedan od razloga razmimoilaženja ministra Sertića i direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare, koji je razrešen dužnosti. Prvi čovek Agencije je bio za prodaju pivare, a ministar je bio skloniji drugačijem rešenju.

    Posle ove odluke Privrednog apelacionog suda ispada da smo mi manjinski akcionari i Ljubomir Šubara sve vreme bili u pravu, dodaje predsednik Udruženja manjinskih akcionara BIP Vojislav Ćorović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE