Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isplatila se misija šefa koji je želeo da usreći radnike

    Pre šest meseci direktor kompanije Gravity Payments iz Sijetla, Dan Price, dospeo je u medije nakon što je smanjio sebi platu sa milion dolara godišnje na 70.000, kako bi svaki njegov radnik zarađivao bar toliko.

    Iako su mu predviđali brzu propast, čini se da je odluka bila dobra. Price je pre šest meseci svoju odluku obrazložio borbom protiv nejednakosti u platama, posebno s obzirom na to da su plate menadžera "potpuno poludele".

    "Nejednakost u prihodima ubrzano se razvija i to u pogrešnom smeru. Želim da se borim za ideju da svako inteligentan, vredan i produktivan ima pravo na životni stil koji ima srednja klasa”, rekao je on.

    Kada je smanjio sebi platu, Price je morao da daje u zakup sopstvenu kuću jer nije uspevao da pokrije privatne troškove. Morao je da zaposli desetak novih ljudi jer je njegov postupak privukao brojne klijente, a troškovi su značajno porasli jer je i novim radnicima morao da da istu platu od 70.000 dolara.

    To je i naljutilo stare radnike pa su čak dvojica njegovih najboljih radnika dala otkaze uz obrazloženje da nova politika plata nepravedno nagrađuje radnike koji rade manje. Čak ga je i brat tužio navodeći da ugrožava opstanak kompanije.

    Međutim, pola godine kasnije izgleda da se njegova neobična "misija" isplatila. Profit kompanije se udvostručio u proteklih šest meseci, porudžbine novih klijenata su skočile sa 30 na 2.000 mesečno, a u trećem kvartalu je skočio i procenat klijenata koje je Gravity uspeo da zadrži.

    Mladi šef je firmu u Sijetlu, koja se bavi obradom transakcija kreditnih kartica, osnovao 2004. godine, kada je imao samo 19 godina. Pored toga što je sebi smanjio platu, odrekao se i oko 80 odsto godišnje dobiti (očekuje se profit od 2,2 miliona dolara).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE