Apple ostvario rekordan prihod od jula do septembra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apple ostvario rekordan prihod od jula do septembra

  Američki tehnološki gigant Apple zabeležio je rekordne prihode u kvartalu koji je završen u septembru, saopštila je sinoć kompanija uz predviđanja za dobru prodaju ajfon aparata za vreme predstojećih praznika.

  Prihodi kompanije su bili 51,5 milijardi dolara, u kvartalu od jula do septembra, što je povećanje 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Apple je prodao više od 48 miliona iPhone-a, što je kompanija navela kao rekordnu prodaju u tom kvartalu.

  Neto profit od jula do septembra bio je 11,1 milijardi dolara, 30 odsto više nego godinu dana ranije, navela je kompanija i dodala da je 2015. do sada najuspešnija godina.

  Rast je podostaknut rekordnom prodajom iPhone aparata u kvartalu juli – septembar, većom raspoloživošću satova Apple i rekordnom prodajom laptopova Mac, navela je kompanija.  Deonice kompanije malo su porasle posle objave izveštaja i juče su završile dan po ceni 114,55 dolara. Prognoza za dobru prodaju u sezoni praznika smirila je brigu investitora da bi prodaja kompanije mogla da podbaci u odnosu na izvanrednu prodaju u tom periodu prošle godine.

  Tražnja za pametnim telefonima usporava širom sveta prema navodima nezavisnih istraživača koji kažu da je zajednička prodaja svih brendova usporila, jer većina u razvijenim zemljama već ima pametni telefon.

  Zbog toga su se mnogi analitičari pitali da li Apple može da nastavi da prodaje svoje iPhone aparate stalno ubrzanim tempom.

  Kompanija predviđa da će u kvartalu koji se završava u decembru neznatno preći prošlogodišnji fenomenalan rezultat od 75,5 miliona prodatih ajfon aparata tokom sezone praznika.

  Generalni direktor kompanije Tim Cook rekao je da je bio dobar odziv na najnoviji model iPhone 6Si 6S Plus, koji je pušten u prodaju dva dana pre kraja kvartala juli-septembar.

  Cook je rekao da rekordan broj ljudi prelaze na Apple sa telefona rivalskih firmi.

  Prihodi kompanije u Kini, Hong Kongu i Tajvanu bili su 12,5 milijardi dolara, što predstavlja 24 odsto ukupne prodaje Apple-a i povećanje od 99 odsto u odnosu na prihod prošle godine iz te oblasti, uprkos naznakama da se kineska privreda usporava.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE