Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka i zapadni Balkan moraju da prihvate 100.000 izbeglica

    Na samitu Evropska unija i Zapadni Balkan u Briselu je sinoć  dogovoreno da se duž puta migranata od Grčke preko Zapadnog Balkana i članica EU uspostavi 100.000 mesta za zbrinjavanje izbeglica u vreme nadolazeće zime, a od čega će 50.000 mesta biti na Zapadnom Balkanu.

    Tako su kasno sinoć posle samita saopštili nemačka kancelarka Angel Merkel i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. U Sloveniju će u roku od nedelju dana biti upućeno dodatnih 400 policajaca iz zemalja EU radi pooštravanja nadzora nad spoljnim granicama Unije.

    Juncker i Angela Merkel su ocenili da je sinoćni sastanak utvrdio prve kratkoročne mere za rešavanje veoma teške migrantske krize u Evropi i naglasili da je bitno dugoročnije ukljanjanje korena krize.

    Oni su rekli da će biti uspostavljene takozvane vruće kontrolne tačke za utvrdjivanje ko su izbeglice iz ratova, a ko ekonomski migranti koji ne mogu dobiti azil.

    Na samitu je usvojen akcioni plan od 17 tačaka za rešavanje krize.

    Takodje je usvojeno saopštenje vodja EU i zemalja Zapadnog Balkana u kojem se navodi da će zemlje duž zapadnobalkanskog puta u roku od 24 sata uspostaviti tačke kontrole za razmenu informacija i saradnju direktno Evropskom komisijom.

    Naglašeno je i da će sa Evropskom komisijom takodje biti iskorišćena sva raspoloživa sredstva na evropskom i medjunarodnom nivou, uključujući i finansijsku podršku, što će biti utvrdjeno procenama u roku  od 24 sata.

    Merkel je posebno podvukla da je zaštita spoljnih granica ključni zadatak i rekla da se mora tesno saradjivati sa turskom i drugim zemljama iz kojih izbeglice i migranti dolaze, a u saopštenju lidera mini samita je naglašeno da će agencija EU za spoljne granice Fronteks pomoći mnogo snažnijom kontrolom granica i takodje izmedju Bugarske i Turske, Grčke i Makedonije i Albanije, a zajedno će se sa Fronteksom će se uspostaviti nadzor hrvatsko-srpske granice i postavljanje mesta za popis i identifikaciju imigranata.

    Jedna od bitnih tački je borba protiv krijumčara migranata u saradnji sa europolom, fronteksom i interpolom.

    U stvaranju 100.000 mesta u skloništima za izbeglice će pomoći i visoki komesarijat za izbeglice UN, rečeno je posle samita.

     

    Foto: Beta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE