Šta je to što nas leči, inspiriše i pokreće svakog dana?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je to što nas leči, inspiriše i pokreće svakog dana?

  Muziku slušamo kada smo na poslu, kod kuće, sami ili u društvu, u čekaonicama, prevozu… Muzika nas skoro svuda prati, a koliko pozitivnih uticaja ima na nas, još uvek je predmet ispitavanja naučnika. 

  Pisali smo o tome kako nas učenje da sviramo neki instrument čini pametnijim. Međutim, i slušanje muzike, a posebno klasične, čini nas opuštenijim, produktivnijim i bez dileme – inspiriše nas i pokreće. 

  Kada slušamo muziku u mozgu se aktiviraju isti centri kao kada jedemo čokoladu. Oslobađa se dopamin, hormon sreće a umanjuje se anksioznost i stres, čak se umanjuje i bol. U zavisnosti od karaktera, neki ljudi mogu lako da uz muziku obavljaju i druge aktivnosti, i brže rade, piše Anna Sutyagina, pijanistkinja i umetnička direktorka na LinkedIn Pulse.

  Umirujući efekti muzike mogu da se uporede sa mačkom koja prede – istraživanja pokazuju da muzika može da smanji krvni pritisak i da ublaži mišićnu tenziju. Naučnici iz Finske uradili su studiju koja pokazuje da je oporavak pacijenata posle moždanog udara brži kada su slušali muziku dva sata dnevno.

  Nisu potrebna nikakva istraživanja da pokažu koliko prava muziku ujutru može da nam popravi raspoloženje i da nam energiju za ceo dan.

  Muzika koja sadrži i vokale ima još veći i direktniji uticaj na naš mozak. Naučnici kažu da su pevanje bebi i umirujuća muzika njene prve jezičke lekcije, i pomažu da se otklone eventualni problemi u govoru, u budućnosti. Kasnije u školi nastavnici vide korelaciju između dobrog poznavanja jezika i “nadarenosti” u muzici.

  Preporučljivo je da žene u toku trudnoće pevaju svojim bebama, jer dete i prenatalno prima zvukove i melodije i reaguje na zvučnu stimulaciju.
  Dokazano je da svaka ćelija "sluša" muziku. Mogu sasvim da se zapuše uši, da se pusti muzika i doći će automatski do opuštanja mišića i smirenja. Jezgra naših ćelija su kao elektromagnetske antene, koje odgovaraju na elektromagnetske signale koji dolaze od nas.

  Takođe, upotreba muzike u sportu je dobro poznata. Možemo da trčimo brže kada slušamo muziku, naše telo “odgovara” na bitove muzike, i održava ritam čak i kada smo potpuno iscrpljeni. Nije slučajno takva muzika u fitnes ili šoping centrima.

  Zaboravljamo koliko nam muzika pomaže i koliko nas leči. Postoje i muzikoterapijske radionice koje oporavljaju i najteže bolesnike. Zato, uživajte stalno i svuda u muzici.

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE