Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podbacuju strane investicije

    U Srbiju je u prvoj polovini ove godine stiglo 675 miliona dolara, što je nepunih 600 miliona evra direktnih stranih investicija, što je za 4,3 odsto manje nego u istom periodu lane.

    Prošlu, 2014. godinu smo završili sa prilivom od 1,2 milijarde evra. Da bismo se približili željenom rezultatu, međutim, objašnjavaju ekonomisti, realno bi bilo da nam svake godine "kapne" između 1,5 i dve milijarde evra, pišu Novosti.

    Svetski izveštaj o investicijama, koje objavljuju Ujedinjene nacije, otkriva da je nivo ulaganja u 2014. opao za 16 odsto i spao na 1.230 milijardi dolara. Manji nivo ulaganja se pravda nestabilnošću globalne ekonomije, političkom neizvesnošću za investitore i većim geopolitičkim rizicima.

    U istom izveštaju stoji da je Srbija lane privukla dve milijarde dolara, verovatno bruto, i da je to bio pad od 2,7 odsto. Da bismo ostvarili privredni rast, investiranje, bilo državno, strano ili domaće, trebalo bi da bude veće. Da dostigne nivo od četvrtine bruto domaćeg proizvoda.

    Realno bismo mogli da očekujemo između 1,5 i dve milijarde evra godišnje, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić. Uz taj nivo i povećanje državnih investicija, mogli bismo da počnemo da se približavamo poželjnom nivou investicija, a to je oko 25 odsto BDP. To je između sedam i osam milijardi evra. Trenutno smo na nivou od petine BDP.

    Prema rečima profesora Arsića, država bi mogla javna ulaganja da poveća za oko 200 miliona evra. Još, međutim, nije realno očekivati da domaće frime povećaju svoj doprinos. Domaća štednja je još mala, dodaje Arsić. Dugoročno gledano, ona ipak treba da bude dominantna u investicijama.

    Realno bi trebalo da se povećaju strane direktne investije za dva do tri odsto BDP. To nije lako i nije direktno pod kontrolom države. Država, ipak, dobrim uslovima poslovanja može da doprinese većem prilivu. Pre svega makroekonomskim okruženjem i tu ima pomaka. Drugi stub je bolja infrastruktura, a treći bolji rad državnih institucija poput pravusuđa. I za to treba više vremena.

    Arsić veruje da ne treba forsirati novčane podsticaje. Mislim da za velika ulaganja treba odbezbediti zemljište i infrastrukturu, a subvencije odobravati samo za kapitalne projekte, kaže Arsić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE