Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zemlja sa najviše zatvorenih novinara je…

    Nakon što je novinar Washington Posta-a osuđen na zatvorsku kaznu u Iranu, postavlja se pitanje da li je ova zemlja najgora po pitanju položaja novinara? Prvo mesto ipak drži Kina.

    Reporter Washington Post-a Jason Rezain osuđen je na zatvorsku kaznu nakon što je krivično gonjen za nekoliko  optužbi, uključujući za špijunažu. Ovaj iransko-američki novinar (39) iz Kalifornije već je bio u zatvoru 447 dana, duže od bilo kog zapadnog novinara u Iranu od 1979. godine, piše Post.

    Iako je ovaj slučaj podigao prašinu, Iran nije zemlja sa najviše osuđivanih novinara. Prvo mesto drži Kina. U decembru 2014. godine Kina je zatvorila 44 novinara, a Iran 30, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara. Ove dve zemlje zatvorile su trećinu od ukupno 221 novinara koji su prošle godine osuđeni na zatvor.

    Razlozi zbog kojih su novinari zatvarani u Iranu su izveštavanje protiv države ili distribucija lažnih vesti.
    U Kini, sve veći broj osuđenih novinara su pripadnici etničkih manjina, najviše Tibetanaca i Ujgura. Od 44 zatvorenih prošle godine, 22 si radili za tradicionalne štampane medije, male izdavačke kuće, ili strane medijske organizacije uključujući nemačke nedeljne novine “Die Zeit” i sajtove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE