Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poznati privrednik `opleo` po reformama

    Privrednici u Srbiji i dalje su suočeni sa enormnom sivom ekonomijom, "donkihotovskim" poreskim sistemom, pa su mnogi prinuđeni da zatvaraju proizvodnju, kaže Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, dodajući da su reforme samo "zbir praznih fraza".

    Fiskalna konsolidacija će oslabiti poziciju privrede, jer se smanjenjem plata smanjuje i ličnu potrošnja. Pored toga, država nije realizovala javne investicije, kaže za Infobiz Knežević i dodaje da to direktno utiče na proizvođače i potražnju, koja u Srbiji opada.

    MMF i Svetska banka, koji su i naši kreditori, hvale smanjenje deficita, jer se oni bave samo time da li će država da vuče poteze da na vreme vrati kredite, ali njih ne zanima da li mi imamo rast zaposlenosti i da li smo konsolidovali privredu.

    Srbija bez rasta od pet odsto ne može da servisira javni dug, ne može da otplaćuje kamate i ne može imati rast. Prognozirani rast od 1,5 odsto u 2016. odnosi se ne kopanje rude i proizvodnju energije, dok je sva ostala privreda u problemu, kaže Knežević.

    "Odgovorno tvrdim da nijedna reforma niti zakon, nije promenjen da sadržajno znači bolje uslove privređivanja u Srbiji. To je zbir praznih fraza, niko ne meri rezultate tih reformi, a samo Zakon o radu predstavlja pomak", kaže Knežević.

    Privreda u Srbiji je sve opterećenija. Broj parafiskalnih nameta veći je od 147, uveden je porez na imovinu. Izostali su finansijski izveštaji za poslovanje firmi za prošlu godinu, koji se obično objavljuju u junu.

    Kao da neko ne želi da budu objavljeni, a koji bi pokazali katastrofalno stanje u finansijskom poslovanju privrede Srbije. Brojni privrednici planiraju da obustave proizvodnju, siva ekonomija enormno raste – obuhvata 50 odsto prometa roba i usluga.

    "Poreski sitem Srbije je donkihotovski – imate sistem u kojem se stope poreza obračunavaju po tome koliko državi treba. Onaj ko radi legalno nema jedan odsto mogućnosti da opstane i privrednici više nemaju snage jer je poslovanje postalo nemoguće", upozorava Knežević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE