Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Komprimovani prirodni gas na NIS- ovoj pumpi u Novom Sadu

    Komprimovani prirodni gas, kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, od danas se može kupiti na benzinskoj stanici NIS Petrol “Novi Sad 10” u Novom Sadu. Punionica na ovoj benzinskoj pumpi prva je maloprodajna jedinica ovog goriva na pumpama NIS-a, jer se do sada prodavalo samo u veleprodaji. Početku maloprodaje komprimovanog prirodnog gasa na NIS-ovim pumpama prisustvovali su generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

    Po rečima generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, komprimovani prirodni gas je gorivo budućnosti zbog svojih ekoloških osoobina i ekonomske isplativosti.

    – Ovo je naša prva benzinska pumpa na kojoj se u maloprodaji može natočiti ovo gorivo, a uskoro će ih biti više jer planiramo da do 2020. godine KPG u maloprodaji bude dostupan na još dvadesetak naših benzinskih pumpi u Srbiji – rekao je Kravčenko. – Počeli smo i proizvodnju ove vrste goriva na naftno-gasnom polju “Palić” i siguran sam da ćemo zauzeti lidersko mesto na tržištu.

    – Svaka investicija koja ide u korist građana Novog Sada je dobra i potrebna i naša podrška neće izostati – rekaoje Vučević. – Sedište NIS-a  je u Novom Sadu i izvesno je da NIS naš grad dožiljava kao svoj što je i potvrđeno time što je početak maloprodaje komprimovanog prirodnog gasa na NIS-ovim pumpama startovao u Novom Sadu.

    On je izrazio nadu da će NIS nastaviti sa investicijama i da će otvarati nova radna mesta i podsetio je da ova kompanija svake godine izdvaja značajna sredstva za lokalne zajednice, nevladin sektor i sport i da Novi Sad to ceni.

    O značaju korišćenja ovog goriva, čija je upotreba ekonomična,  govorila je Aleksnadra Ranković iz kompanije “Fijat Krajsler Autombili Srbija”, dok je Miloš Lalović iz “Iveka” ukazao da se korišćenjem KPG značano smanjuje emisija štetnih gasova, ali i ostvaruju uštede. Po njegovim rečima, to su već prepoznali mnogi gradovi, poput Madrida, Berlina… gde gradski autobusa kao gorivo koriste komprimovani prirodni gas.

    Inače, glavni sastojak KPG je metan koji, u poređenju sa ostalim derivatima ima najmanji koeficijent emisije ugljendioksida po jedinici oslobođene energije, što je pozitivno za zaštitu životne okoline. Prednost ovog goriva je cena,  jer se, kako je rečeno, kupovinom KPG od 1.000 dinara automobilom može preći oko 250 kilometara, a kupovinom benzina oko 95 kilometara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE