Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom na berzi prodaje šest milijardi kubika gasa

    Generalni direktor Gazproma Aleksej Miler na Gasnom Forumu u Sankt Peterburgu izjavio da će kapacitet Turskog toka biti 32 milijarde kubika gasa. Time je praktično i prvi put zvanično potvrđeno da će kapacitet gasovoda koji treba ide iz Rusije do tursko-grčke granice biti prepolovljen.

    Upola manja isporuka gasa može biti samo rezultat toga da se obezbeđuje gas samo za Turske potrebe, a da Rusija ostavlja ostatku Evrope koja je imala mogućnost da na ovoj granici preuzima ruski gas snabde na neki drugi način.

    Mileru bi, međutim, jučerašnja izjava predsednika turske Redžepa Erdogana, da je ogorčen i da neće da priča sa Putinom, upozorivši Rusiju da Turska može dobiti prirodni gas i iz drugih zemalja a ne samo preko Turskog toka, mogla da pokvari posao. Što bi posle propasti Južnog toka bio još jedan veliki udar na energetsku politiku ruskog gasnog giganta.

    Svestan posledica koje bi mogli da izazovu dalji sukobi oko Sirije Gazprom je najavio da bi njegov projekat izgradnje gasovoda Turski tok mogao biti odložen još nekoliko meseci. U meri u kojoj nema međudržavnog sporazuma rokovi se pomeraju, rekao je Aleksandar Medvedev, prenose ruske agecije.

    Gasovod "Turski tok" trebalo bi da izbegne Ukrajinu kao tranzitnu zemlju preko koje prelazilo 15 odsto ukupnih potreba gasa za Evropu. Ugovor o tranzitu s Ukrajinom ističe 2019.

    Gaprom je, međutim i pored rata u Siriji i prbolema s Ankarom, najavio vrlo ambiciozan plan prodaje gasa do kraja godine.

    Kako j Miler objasnio Gazprom planiri da na narednoj aukciji na berzi gasa krajem 2015. ponudi na prodaju oko šest milijardi kubika kako bi se pokrili novi pravci snabdevanja.

    Ono što ne bude išlo preko Turskog toka Rusi će moći da plasiraju Severnim tokom 2 koji bi u narednih pet do sedam godina najkasnije mogao da pokrije manjak gasa na nemačkom tržištu isporučujući 30 milijardi kubnih metara godišnje.

    Ovaj gasovod, kako je potvrđeno, trebalo bi da poteče 2019. godine. Strategija Severnog toka 2 ima za cilj da očuva i razvije infrastrukturu za trgovinu gasom Evropske unije, posebno čvorišta Baumgarten.

    Gazprom apeluje da u slučaju izuzetno hladne zime, problemi sa snabdevanjem gasom u Ukrajini ne mogu biti isključeni. Nadaju se da će Ukrajina biti u mogućnosti da upumpa dodatne količine gasa u skladišta pre hladnog vremena i da će imati finansijskih resursa da kupi ruski gas. Ključno pitanje je finansiranje kupovine ruskog gasa u najskorijoj budućnosti.

    Foto: beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE