Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Finska: Unikat prirode

    Prava destinacija za odmor i opuštanje, ali i boravak na svežem vazduhu. Zdrava ishrana je poseban deo posete ovoj zemlji jer ribe ima u izobilju, ali i posebnih hranljivih biljnih vrsta.

    Finska u kojoj gotovo svaki stanovnik ima svoju saunu je pravi prirodni dragulj sa oko 188 hiljada jezera. To znači da u proseku na jedno jezero ide 30 stanovnika Finske. Još jedna specifičnost finskih prirodnih lepota su ostrva kojih na teritoriji ove zemlje ima čak 180.000.

    Finska je jedna od najbogatijih zemalja kada su slatkovodni resursi u pitanju zbog geoloških uslova koji datiraju hiljadama godina unazad, još od stvaranja Zemlje. Ono što se smatra teritorijom Finske prekrivao je veliki glečer koji je pre oko 10.000 godina počeo da se topi i ostavlja fizičke dokaze svog postojanja u vidu planina, dolina, depresija i oblasti glečerskih minerala. Tako da je obilazak ovog čuda prirode iskustvo koje se ne zaboravlja.

    Glacijacija je zaslužna za neverovatan broj jezera ipak i pored njih ova zemlja ima još mnogo prirodnih lepota da ponudi. Prvenstveno Baltički štit koji je poseban deo reljefa koji čine kristalasti škriljci, granit i vulkanit. Zemljište je blago zatalasano i obiluje šumama, koje čine većinu kopna, ali i močvarama. 

    Ukoliko se odlučite da posetite ovu zemlju i zabeležite predivne pejzaže koje vam ona može pružiti ne propustite jednu od najvećih zanimljivosti Finske – ponoćno sunce. Naime, u junu i julu sunce na severu sija celu obdanicu i noć i ne pada ispod horizonta. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE