Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljubav i muzika

    Najpoznatiji švedski bend, ujedno i komercijalno najuspešnija grupa u svetu, osnovan je 1972. Čini li su ga Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog i Björn Ulvaeus od čijih je početnih slova imena i nastao naziv sastava.

    Nakon pobede sa pesmom ’Waterloo’ na Evroviziji 1974, ABBA se lansira u zvezdane visine. Njihov specijal koji su napravili za australijsko tržište 1976. imao je veću gledanost od prvog sletanja na Mesec. Mladi bend pun energije u kojem je cvetala ljubav bračnih parova išao je uzlaznom putanjom obarajući sve rekorde i praveći spektakularne nastupe i koncerte. Publika ih je obožavala. Nažalost do 1981. oba braka su bila završena, a muzika grupe ABBA počinje da se menja, tekstovi su mračniji i ličniji. 

    Podaci govore da je za prvi koncert u Velikoj Britaniji, na Dan zaljubljenih 1977. prijavu za kupovinu ulaznica podnelo pola miliona obožavatelja iako je prostor koji je bio predviđen za koncert u Londonu imao svega 12.000 mesta. Grupa se raspala 1982. godine na veliku žalost miliona fanova širom sveta iako je Bjorn nešto kasnije rekao da se oni nikada zvanično nisu rastali već da su samo te godine odlučili da se povuku na neko vreme.

    Godine 2000. grupi ABBA je ponuđeno milijardu dolara da održe još jednu turneju, ali su svi članovi odbili. 

    Pre ABBA
    Svi članovi grupe su se pre okupljanja u sastav pomalo bavili muzikom. Benny Andersson bio je klavijaturista grupe Hep Start, gitarista grupe Hotenanny Singers bio je Björn Ulvaeus, dok je Agnetha Fältskog već imala pesmu broj jedan na top-listi singlova. Anni-Frid Lyngstad je bila slabo poznata džez pevačica. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE