Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skok industrije u avgustu

    Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2015. godine bila je veća za 12,9 odsto nego u avgustu 2014. godine, dok promet robe u trgovini na malo beleži rast od 0,8 odsto, pokazuje zvanična statistika.

    Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, industrija u prvih osam meseci 2015. godine veća je za 6,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

    Posmatrano po sektorima, u avgustu su snabdevanje strujom, gasom, parom i klimatizacija zabeležili su porast od 43,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, rudarstvo je imalo rast od 14,6 odsto, a prerađivačka industrija rast od 6,5 odsto.

    Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji energije od 23,9 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 15,3 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, od 6,6 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju od šest procenata.

    Prema RZS, u avgustu je pad zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda i iznosio je 6,4 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

    Obim industrijske proizvodnje u avgustu 2015. godine, u odnosu na avgust 2014. godine, beleži rast u 18 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 77 odasto, a pad u 11 oblasti.

    Kako se navodi, najveći uticaj na rast imali su proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, eksploatacija uglja i proizvodnja duvanskih proizvoda.

    Rast trgovine na malo

    Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u avgustu 2015. godine je u tekućim i u stalnim cenama za 0,8 odsto veći nego u julu, saopštio je RZS.

    U poređenju sa avgustom prošle godine, promet je za 0,7 odsto veći u tekućim cenama, a u stalnim cenama, kad se isključi inflacija, veći je za jedan odsto.

    Za osam meseci ove godine godišnji rast maloprodaje u tekućim cenama bio je 1,1 odsto, a u stalnim cenama 1,7 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE