Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sumnjiva računica o povećanju zaposlenosti

    Iako postoji poboljšanje na tržištu rada, statistički podaci o povećanju broja zaposlenih u Srbiji su krajnje sumnjivi, smatra glavni i odgovorni urednik ekonomskog časopisa Kvartalni monitor Milojko Arsić.

    Na predstavljanju novog broja časopisa, on je naveo da je na primer, prema statistici, u Srbiji u drugom kvartalu ove godine formalna zaposlenost povećana za 10,2 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali da to ne potvrđuju drugi makroekonomski pokazatelji koji bi trebalo da prate povećanje formalne zaposlenosti.

    "Porast zaposlenosti od 10 odsto je velika promena i značilo bi da je 200.000 ljudi dobilo posao. Da je tako, to bi trebalo da ima odraza i na drugim makroekonomskim agregatima, odnosno očekivali bi da i bruto domaći proizvod raste znatno brže, da potrošnja značajno raste i da rastu prihodi od poreza i dorinosa", rekao je Arsić.

    Ako je stvarno toliko zaposleno, dodao je, formalno fond zarada bi porastao za osam odsto, pa bi i porezi i doprinosi trebalo da toliko porastu, a oni praktično stagniraju i blago opadaju.

    Prema njegovim rečima, sumnjivi su i statistički podaci na nivou pojedinačnih delatnosti, jer kada se detaljnije analiziraju podaci, vidi se da je u anketi o radnoj snazi uočen vrlo visok rast zaposlenosti u delatnostima u kojima dominira država, dok se na osnovu evidencije koju vode državni organi zna da takvog porasta nije bilo.

    "Recimo to je slučaj sa obrazovanjem, gde je predstavljeno da je za oko 24.000 povećana zaposlenost. To je delatnost u kojoj dominira država i prema podacima koje imaju državni organi, znamo da je tamo zaposlenost pala."

    Nije moguće ni u privatnom sektoru da je toliko zaposleno, jer bi to značilo da je otvoreno stotine privatnih škola i univerziteta, rekao je Arsić, ističući da slične nedoslednosti postoje i kad su u pitanju neki privatni sektori.

    Arsić je mišljenja da podaci o kretanju na tržištu rada nisu dobri, ali da nije jasno da li se sada prave greške u merenju stanja ili se sada dobro meri stanje ili se upoređuje s pogrešnim podacima od prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE