Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skoro 50.000 Srba kupovalo u hrvatskoj Ikei

    Građani Srbije i dalje se rado snabdevaju u trgovinskim centrima susednih zemalja, iz Mađarske televizorima, kućnim aparatima, hranom i bebi opremom, a u Hrvatsku idu u Ikeu.

    Naši građani i dalje rado kupuju kod komšija. Nekada se u Mađarsku išlo po sir, narezak, sredstva za higijenu, a danas se uz hranu donosi tehnika, oprema za bebe, pa i dečije igračke.

    Putuju potrošači iz Srbije i u Hrvatsku i nije im teško da odatle prenose delove pokućstva. I pored troškova puta, u oba slučaja su – na dobitku. Za pojedine artikle ne moraju čak ni da putuju, domišljati preprodavci godinama unazad mađarsku robu isporučuju i na kućne adrese ako treba.

    Oglasi su puni ponuda iz Subotice "prodajemo tehniku iz Mađarske po najpovoljnijim cenama". Neotpakovani model po želji, uz garanciju od dve godine, košta i nekoliko hiljada dinara manje nego u Srbiji.

    Mi smo tako kupili televizor. Našli smo čoveka iz Subotice koji ih prodaje i naručili model. Čovek nam je dao i garanciju koja važi u servisima u Srbiji. Platili smo ga oko 7.000 dinara manje nego što bi nas u tom tenutku koštao u radnji u Beogradu, priča jedan Beograđanin.

    Bračni par iz Beograda je u Segedinu pazario kolica za bebe. Svi mogući delovi, nosiljka, kao i sedište za kasniji uzrast, koštala su ih oko 700 evra, a za isti model u Srbiji, kako tvrde, u tom trenutku bi izvdojili najmanje 900 možda i 1.000 evra.

    Sumirajući poslovne rezultate robne kuće čuvene švedske kompanije Ikea u Zagrebu, ispostavilo se da je tokom prve godine njihovog rada, svaki 40. kupac bio iz Srbije. Znači da je blizu 50.000 građana Srbije skoknulo u susednu Hrvatsku kako bi kupili sitnice, ali i krupniji nameštaj, za svoje domove.

    Sve i da nema razlike u samoj ceni, kupci iz Srbije su na dobitku u Mađarskoj zbog povraćaja poreza na dodatu vrednost. On u ovoj državi iznosi čak 27 odsto, a strani kupci imaju pravo na povraćaj.

    Mađari imaju veći PDV od nas, a našim građanima na kraju roba ispadne makar za toliko jeftinija, kaže sekretar Udruženja trgovine i usluga Privredne komore Beograda Aleksandar Milošević. Povrate oko 15 odsto od cene. To im taman pokrije troškove puta, a pritom često dobiju i kvalitetniju robu.

    Novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru, inspektori sada mogu da ulaze u privatne kuće, kaže Milošević. Znači, mogu da proveravaju oglase iz novina i sa internet sajtova. Mogu da ih kontrolišu i plene robu. To će verovatno uticati i smanjiti broj takvih oglasa, kaže Milošević.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE