Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci od grčke krize dobri 100 milijardi evra

    Uprkos uvreženom mišljenju nemačke javnosti da njihova država baca pare na pomoć Grčkoj, najnovije istraživanje pokazuje da je Nemačka zaradila oko 100 milijardi evra zahvaljujući grčkoj dužničkoj krizi.

    Prema rezultatima istraživanja Leibniz instituta za ekonomske studije iz Minhena, ovu sumu je Nemačka uštedela po osnovu nižih kamata na hartije od vrednosti koje je vlada u Berlinu emitovala u vreme kada su one bile veoma tražene, jer su ih strani investitori smatrali sigurnim utočištem, nasuprot ostalim zemljama evrozone.

    "Ovakva ušteda je veća od troškova krize u Grčkoj. Nemačka je očigledno imala koristi od grčke krize”, ističe se u istraživanju ovog neprofitnog instituta za ekonomska istraživanja.

    Istraživači ističu da uvek kada su suočeni sa krizom, ulagači se tradicionalno okreću sigurnom utočištu za njihov novac, a to utočište u slučaju grčke krize i uopšte krize evrozone bila je Nemačka.

    "Svaki put kada su se finansijska tržišta u proteklim godinama suočavala sa lošim vestima iz Grčke, kamatne stope na obveznice nemačke vlade su padale, a svaki put kada bi bila objavljena dobra vest, prinosi su rasli", navodi se u studiji.

    Zahvaljujući grčkoj krizi dobit na obveznicama imale i druge zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Holandije, ali ne u tako velikom obimu kao Nemačka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE