Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Airbus najavio `putujuću raketu`

    Aviokompanija Airbus počela je sa realizacijom jednog od najznačajnijih projekata u oblasti avio saobraćaja, koji će omogućiti da se letelice kreću znatno većim brzinama.

    Evropska aviokompanija patentirala je model aviona sa turbodžet motorima i jedinstven raketni pogon, koji će mu omogućiti da se kreće velikom brzinom.

    Sa velikim delta krilom, manjim stabilizirajućim krilcima, motorima koji se uvlače i putničkim ljuljaškama, koncept je svakako jedna od jedinstvenijih ideja.

    Turbodžet motori služili bi za poletanje i ubrzavanje letelice do jednog maha (1.234 kilometara na sat), kada bi se turbodžet motori uvukli, a raketni pogon bi bio aktiviran.

    Onda bi se letelica kretala vertikalno sve dok ne dostigne visinu od 30 kilometara, kada bi se opet izravnala horizontalno, a onda i aktivirala takozvane "remdžetove", koji bi je ubrzali do 4,5 maha.

    Tako bi putovanje od Evrope do Sjedinjenih Američkih Država trajalo oko sat vremena, dok sada put od Londona do Njujorka traje sedam sati.

    U Airbusu očekuju da će se novi avion kretati brzinom dva puta većom od legendarnog "konkorda", koji je dostizao 2.172 kilometra na sat, a povučen je iz upotrebe 2003. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE