Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najniže plate u regionu primaju Srbi i Makedonci

  Prosečne plate u regionu Balkana najviše su u Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Srbiji, pokazuju najnoviji zvanični statistički podaci.

  Prema Statističkom uredu Slovenije, prosečna plata u toj zemlji u maju je iznosila 1.008 evra, što je osetno više u odnosu na druge zemlje regiona, prenose crnogorski mediji.

  Posle Slovenaca, najviše plate u regionu primaju Hrvati. Prosečna neto plata po zaposlenom za maj 2015. iznosila je 5.679 kuna, ili 749 evra.

  Slede Crnogorci i stanovnici Bosne i Hercegovine.

  Zavod za statistiku Crne Gore saopštio je da je prosečna neto zarada u maju iznosila 481 evro, što je u odnosu na maj prošle godine rast od 0,2 odsto.

  Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosečna mesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u posmatranom mesecu vredela je 830 konvertibilnih maraka, ili 424 evra, što je nominalni pad za 1,6 odsto u odnosu na decembar 2014.

  Od zemalja regiona, na začelju su Srbija i Makedonija gde su prosečne plate nešto iznad 350 evra.

  Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) objavio je da je prosečna neto zarada u Srbiji u maju ove godine bila 43.964 dinara, odnosno 366 evra, i nominalno je bila manja 3,6 odsto, a realno 3,3 odsto od prosečne zarade isplaćene u aprilu.

  Prema podacima Zavoda za statistiku Makedonije, prosečna neto plata u maju u toj zemlji iznosila je 22.071 denar (355 evra) i bila je 2,7 odsto veća od zarade u maju prošle godine.

  Plate na Balkanu dosta su niže u odnosu na zemlje Evropske unije, gde prosečna mesečna zarada često prelazi 2.000 evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE