Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šabić: Nekorektna Kori Udovički

    Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički nekorektno javnosti predstavila stavove nezavisnih kontrolnih tela o racionalnom zapošljavanju i odgovornom odnosu prema budžetskim sredstvima.

    Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je naveo da su nezavisna kontrolna tela podnela inicijativu za vraćanje Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru u Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje.

    Kori Udovički i sama konstatuje da se "nezavisnost najbolje štiti odgovornim ponašanjem, koje su do sada ove institucije pokazale i kad je reč o zapošljavanju", navodi se u pisanoj Šabićevoj izjavi.

    Logično je da to konstatuje, to se ne može zaobići, jer je notorna istina, ali baš zato Kori Udovički ostaje dužna da javnosti objasni šta je razlog da se te institucije, za razliku od nekih drugih, drže pod kontrolom, naveo je Šabić.

    Fraza "svi delimo sudbinu ove države" je netačna i zvuči gotovo cinično, budući da je iz teksta Zakona očigledno da su neki organi izuzeti od te "zajedničke sudbine", izjavio je Šabić, dodavši da bi bilo u redu da Kori Udovički javnosti objasni na kojim kriterijumima se zasniva ta selektivnost, odnosno ti izuzeci.

    Pogotovo cinično zvuče reči da je "nezavisnost institucija izuzetno važna i potrebna, ali da je izuzetno važno prepoznati da ona ne znači i autonomnost u kojoj neka institucija nikom ne polaže račune", ocenio je Šabić.

    Insinuirati da je želja nezavisnih kontrolnih tela da nikom ne polažu račune je neodgovorno, posebno u kontekstu činjenice da su sva ova tela, kao i ranijih godina, i ove godine podnela parlamentu izveštaje, naveo je Šabić, dodavši da ti izveštaji obuhvataju i precizne podatke o zapošljavanju i raspolaganju budžetskim sredstvima, potvrđujući racionalan i odgovoran odnos.

    Šabić je izjavio da ni Kori Udovički, ni drugi nadležni nisu za to "polaganje računa" pokazali interesovanja, jer izveštaji nisu razmatrani, iako su podneti u martu.

    Kori Udovički je rekla da su "postignuti stepen nezavisnosti i snaga nekih od tih institucija nešto čime Srbija treba i može da se ponosi" i dodala: "Nikad ne bih uradila nešto što tu nezavisnost umanjuje". Što se prvog tiče, ne znam koliko je iskrena, ali u vezi s drugim mislim da je već sama sebe demantovala, zaključio je Šabić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE