Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Niko ne može da ugrozi platne sisteme`

    Platni sistemi u ingerenciji Narodne banke Srbije funkcionišu tako da ne postoji ni teoretska mogućnost da ih neko ugrozi, tvrdi guverner Jorgovanka Tabaković povodom upada u prostorije Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici.

    Guverner NBS rekla je za RTS da upad inspektora uz pomoć kosovske policije u prostorije Jugobanke u severnom delu Kosovske Mitrovice ne može da se svrsta pod neki uobičajni operativni rizik sprečavanja ili zaustavljanja platnog prometa.

    Kaže da ne može da potvrdi šta je odneto iz ekspoziture Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici. "Imam samo pisanu informaciju od naših kolega iz Jugobanke da nije odneto ništa, da je obustavljena ta akcija zaplene. Da li je i šta odneto iz Gračanice ne znamo", kaže guverner NBS.

    Dodaje da, ukoliko je tačno da je iz filijale u Gračanici odnet deo dokumenata i opreme, to može da iskomplikuje funkcionisanje tog dela banke u Gračanici.

    "Verovatno je reč o dokumentaciji koja služi za obavljanje platnog prometa građana zbog kojih taj deo poslovnice tamo i postoji", objašnjava Tabakovićeva.

    Ističe da NBS, odnosno ukupni platni sistemi u ingerenciji NBS funkcionišu tako da ne postoji ni teoretska mogućnost da neko ugrozi te platne sisteme.

    "Bilo koja vrsta neovlašćenog upada u sam platni sistem bi značio da novac ostaje u sistemu RS i u bankama u sistemu Republike Srbije. Nema nikakave opasnosti ni po banke u Srbiji ni po klijente", zaključuje guvernerka.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE