Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struja skuplja od avgusta

    Od početka narednog meseca struja će biti skuplja za 12 odsto, a umesto dosadšnjih oko šest dinara, kilovat će koštati 7,28 dinara.

    Odluka o poskupljenju doneta je u junu, ali se nova cena primenjuje od 1. avgusta, u skladu s proecedurom, koja podrazumeva da potrošači moraju biti obavešteni o promeni cene struje najmanje 30 dana pre nego što počne da važi. Pre premene koja će uslediti, cena struje promenjena je pre dve godine, takođe u avgustu, kad je poskupela za oko 11 odsto.

    Ovo poskupljenje struje drugačije je nego bilo koje do sada jer će se od narednog meseca na električnu energiju naplaćivati akciza. Ova dažbina u Srbiji do sada se na električnu energiju nije plaćala, već se obračunavala  za nekoliko proizvoda – duvan, kafu, derivate nafte, alkoholna pića, ali je, u skladu s dogovorom s Međunarodnim monetarnim fondom naplata ove dažbine uvedena i na struju. Tako je od 12 odsto, za koliko će više nego do sada potrošači plaćati svaki potrošeni kilovat, 4,5 odsto direktno poskupljenje struje, dok je 7,5 odsto iznos akcize. Po osnovu akcize na električnu energiju, istaknuto je prilikom odluke o poskupljenju struje, biće ostvaren prihod od oko 14,1 milijradi dinara, a povećanja cene bilo je nužno kako bi ona bila na optimalnom nivou koji je neophodan za obezbeđenje stabilnosti elektroenergetskog sistema, nova ulaganja u energetski sistem i otvaranje novih radnih mesta.

    I pored poskupljenja struje ne očekuje se da će doći do rasta ostalih cena jer ga je Narodna banka Srbije uključila u svoje projekcije. Naime,  povećanje cene električne energije nije nikavo iznenađenje, jer se o tome govori praktično od početka godine i bilo je najavljeno još u aprilu, ali je odloženo za nekoliko meseci.

    Iako se ne očekuje da će poskupljenje struje uticazi na rast drugih cena, sigurno je da će uticati na kućne budžete. Mesečni izdatak će, uz prosečnu potrošnju od oko 500 kilovata biti viši za oko 300 dinara nego sada. Uz racionalno korišćenje, odnosno ako se vodi računa o vremenu potrošnje i kućni aparati koriste tokom noći, kada je struja jeftinija, razlika bi se mogla i smanjiti.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE