Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska pred bankrotom, a država zapošljava

    Hrvatska klizi prema bankrotu, manjak u budžetu je ogroman, a javni dug konstantno raste, ali to ne sprečava državu da i dalje masovno zapošljava, javlja Index.

    Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, samo u maju su zaposlene 1.894 osobe, što je brojka jednaka zapošljavanju u celom građevinskom sektoru. U poslednjih pet godina u javnoj upravi zaposleno je gotovo 38.000 ljudi.

    Država je na plate za zaposlene u prvih pet meseci ove godine potrošila 8,11 milijardi kuna, a ukupni rashodi za zaposlene iznosili su 9,72 milijarde. Godišnje se za zaposlene na budžetu izdvaja preko 21 milijarda kuna.

    U maju je došlo do naglog skoka troškova plata, koje su iznosile 2,31 milijardu kuna, dok je mesec ranije ta brojka bila 1,44 milijarde. Ukupni rashodi za zaposlene taj mesec su porasli za milijardu kuna.

    Iako je isti mesec došlo i do masovnog zapošljavanja u državnoj upravi, iz Ministarstva finansija tvrde da je skok nastao zbog promene u metodologiji obračuna.

    Bez obzira na "metodologiju izračuna" hrvatskoj Vladi sa svih strana stižu upozorenja da je stanje javnih finansija neodrživo, a da se reforme kojima bi se napravio zaokret – ne sprovode.

    Poslednje u nizu upozorenja stiglo je krajem prošle nedelje od američke rejting agencije Standard & Poor's koja je izglede hrvatskog rejtinga promenila u "negativne", upozorivši da bi moglo doći do njegovog smanjenja, ako sledeća Vlada ne povuče konkretne poteze.

    Za prezaduženu Hrvatsku, koja već sada plaća kamate u visini 3,5 posto BDP to bi značilo katastrofu. Cena zaduživanja dodatno bi porasla, a od ove godine ulazi u fazu visokih otplata duga po obveznicama, u visini od 18 milijardi kuna godišnje, koja će trajati sve do 2025. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE