Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci i Hrvati produžuju život nuklearki Krško

    Slovenija i Hrvatska dogovorile su da produže radni vek zajedničke nuklearne elektrane Krško do 2043. godine, ne obazirući se na pozive ekoloških organizacija da ugase to postrojenje.

    "Odlučili smo da produžimo rad nuklearne elektrane Krško zbog njene dobre operativne bezbednosti i ekonomskih i investicionih rezultata", izjavio je slovenački ministar za infrastrukturu Peter Gašperšič nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Ivanom Vrdoljakom u Krškom, prenela je agencija AFP.

    Gašperšič i Vrdoljak su predsedavali sastankom međuvladine komisije koja nadzire rad nuklearne elektrane koju su Slovenija i Hrvatska zajednički izgradile 1983. godine, dok su bile deo Jugoslavije.

    Nuklearka Krško, koja se nalazi u Sloveniji, oko 100 kilometara istočno od LJubljane i 50 kilometara od Zagreba, trebalo je da bude ugašena 2023. godine.

    Pre sedam godina je došlo do curenja u reaktoru, ali nije bilo posledica po životnu sredinu. Ekološke organizacije, uključujujući "Greenpeace", pozivale su na gašenje Krškog zbog starosti te elektrane i opasnosti od incidenata ako dođe do jačeg zemljotresa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE