Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nuspojave političkog zapošljavanja

    Fondacija Centar za demokratiju pokrenula je sa partnerima iz organizacija civilnog društva kampanju i projekat za zaustavljanje političkog zapošljavanja u javnom sektoru, kao specifičnog vida korupcije.

    Generalni sekretar Centra za demokratiju Nataša Vučković rekla je na konferenciji za novinare da je motiv za pokretanje projekta zaustavljanje političkog zapošljavanja i to što ugrožava pravo na ravnopravan pristup slobodnim radnim mestima.

    "Često se kaže da je za zaustavljanje tog procesa potrebna politička volja, ali mislimo da borbi protiv političkog zapošljavanja može doprineti donošenjem propisa i kontrola njihove primene", rekla je Vučkovićeva i dodala da će se u okviru projekta pratiti primena Strategije za borbu protiv korupcije.

    Vođa projekta iz Beogradskog centra za ljudska prava Tijana Kljajević rekla je da će projekat pokušati da prikupi podatke koliko ljudi radi u javnom sektoru i koliko ih je zaposleno tokom trajanja zabrane zapošljavanja. "Rezultati istraživanja biće objavljeni u februaru 2016. godine", najavila je ona.

    Tokom projekta kontrolisaće se sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru na nacionalnom nivou, a nadziraće se primena lokalnih akcionih planova u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu i Kikindi.

    Organizatori projekta naglašavaju da se korupcijom prilikom zapošljavanja krše neka od osnovnih ljudskih prava, kao što su principi jednakosti i nediskriminacije, slabi funkcionisanje privrede i snažno se utiče na život građana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE