Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devet saveta Marka Twaina kako da živite fantastičan život

    Čuvenog pisca, humoriste, satiričara i predavača, se sigurno sećate iz detinjstva po knjigama Avanture Huckleberry Finna ili Avanture Tom Sawyera. Neka vas njegovi citati nauče nečemu o životu.

    1.Odobravajte sebe

    „Čoveku ne može biti prijatno bez sopstvenog odobrenja.“

    Ako ne odobravate sebe, svoje ponašanje i postupke verovatno ćete se većinu dana osećati nelagodno. Sa druge strane, ukoliko podržavate sebe imate tendenciju da budete opušteniji i steknete unutrašnje slobode, a samim tim i da radite ono što želite. Unutrašnji otpor može vas često sabotirati kada krenete uzlaznom putanjom. Stoga radite na sebi i ne čekajte odobrenje drugih.

    2. Ograničenja se često nalaze samo u vašoj glavi

    „Starost je stvar uma nad materijom.“

    Ne treba da vas brine šta neko misli o tome što ste stari, proćelavi ili debeli. Imajte samosvest i živite baš onako kako vi želite. Ukoliko ističete i pokazujete svoje „nedostatke“ i drugi će. Sa druge strane ako ih prihvatite, drugi neće obraćati pažnju na njih. Nemojte praviti tenziju ni od čega.

    3. Opusti se i zabavi

    „Humor je najveći blagoslov čovečanstva.“

    „Napade smeha ništa ne može zaustaviti.“

    Humor i smeh su neverovatni i mogu pretvoriti ozbiljnu situaciju u nešto čemu će se svi smejati. Olakšavaju raspoloženje što mnogo pomaže pri radu jer je najbitnije da nema negativne energije. Razvedrite se i videćete rezultate.

    4. Otarasite se besa

    „Ljutnja je kiselina koja može naneti više štete posudi u kojoj je čuvana nego bilo čemu na šta se polije.“

    Većinu vremena bes je potpuno besmislen, a često može da izmakne kontroli. Često je on gori za osobu koja mrzi nego za osobu na koju se to odnosi. Dakle, što pre razgovarajte sa sobom i otarasite se besa kako biste imali lepši život.

    5. Oslobodite se ideje o pravu

    „Ne idite okolo govoreći kako vam svet duguje život. Svet ti ne duguje ništa. On je ovde bio prvi.“

    Kada ste mali sve dobijate od drugih, a kada ostarite očekujete da imate veća prava. Nemojte osećati da vam svet duguje nešto jer to može izazvati mnogo besa i frustracije jer vam život neće uvek dati ono što očekujete. Više niste dete već ste u sedištu vozača, zato uzmite volan i vozite kuda želite.

    6. Budite spremni na reakcije

    „Osoba sa novom idejom je crna osoba dok god ideja ne uspe.“

    Kada odlučite da krenete stazom kojoj niko do tada nije hodao budite spremni na negodovanje i negativne reakcije drugih. Biće i onih koji će vas podržavati ali će većina biti zbunjena i neće vam dati prave reči. Ti komentari će reći više o njima i njihovom životu nego o vama.

    7. Fokusirajte se na ono što želite

    „Odvucite misli daleko od vaših nevolja… za uši, za pete ili kako god da uspete.“

    Vaš fokus u velikoj meri određuje kako će se stvari odvijati. To znači da ćete biti žrtva ili da ćete odlučiti da budete borac. Mnogima je normalno da plivaju u moru negativnosti ali i to je izbor. Misao je navika. Preusmerite um na nešto korisnije.

    8. Nemojte se opterećivati time kako da se osećate dobro

    „Najbolje ćete oraspoložiti sebe time što ćete oraspoložiti druge.“

    Ovo je malo kontra-intuitivan savet ali ćete zaista pokrenuti pozitivnu energiju među ljudima. Drugi će imati dendenciju da uzvrate i osećaćete se dobro što pomažete jedni drugima. Pozitivna osećanja su zarazna i učinićete više ljudi srećnim.

    9. Radite ono što želite

    „Za dvadeset godina ćete se osećati tužnije za stvarima koje niste uradili nego zbog onih koje jeste. Podignite sidro. Otplovite daleko od sigurne luke. Uhvatite jedrima vetrove. Istražujte. Sanjajte. Otkrijte.“

    Na ovan fantastičan citat nema mnogo toga da se doda. Možda bi bilo dobro da ga negde napišete i zalepite na vidno mesto kao podsetnik šta sve možete uraditi sa svojim životom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE