Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruska carska ovca na srpskim livadama

    U Kuzminu osnovan Centar za ovčarstvo i obavljeno prvo licenciranje "carske" ovce, koja spada u najotporniju i najplodniju rasu na svetu.

    Ruska romanovska ovca na srpskim livadama. U Kuzminu na farmi Slaviše Njegića, osnovan je Centar za ovčarstvo i obavljeno prvo licenciranje "carske" rase.

    Stočari veruju da je ovo prilika da se domaće ovčarstvo zanovi i unapredi ukrštanjem sa domaćim rasama.

    Ovca koja je preko Srema ušla u Srbiju, zvanično od ove godine postoji kao priznata rasa po oba odgajivačka programa Evropske unije i Rusije, te ostvaruje subvencije, što je za početnike u ovčarstvu veliki stimulans.

    Ovu rasu karakterišu visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjadi, rekao je Njegić. Veoma je otporna na bolesti, niske temperature i ekstremnije paragenetske faktore.

    Godišnje romanovska ovca na svet donese između pet i deset jagnjadi u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svetu.

    Rekord je 11 jagnjadi u jednom leglu, a njeno uključivanje u domaće, primitivne rase, u značajnoj meri popraviće razvoj srpskog ovčarstva koje je i pored sve većeg interesovanja za jagnjeće i ovčije meso, u drastičnom opadanju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE