Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski koridori stigli na evropsku mapu

    Koridori 10 i 11 i autoput Niš-Priština-Tirana-Drač uvršteni su na evropsku mapu koridora, kaže državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica.

    "Na sastanku ministara saobraćaja Zapadnog Balkana zajedno sa visokim predstavnicima EU danas su po prvi put uvršteni na evropsku mapu koridora najvažniji koridori i transportna infrastruktura Srbije, a to su Koridor 10 i Koridor 11 i autoput Niš-Priština-Tirana-Drač", rekao je Poledica.

    Prema njegovim rečima, pored transportne infrastrkture, puteva i železnice, uvrštene su i najvažnije rečne srpske luke na tu evropsku mapu, kao i aerodromi u Srbiji, ali i unutrašnji plovni putevi koji čine jedinstveni transportni sistem.

    "Svi su dali jedinstvenu i snažnu poruku na današnjem sastanku da će pitanje transportne infrastrukture Zapadnog Balkana upotpuniti mrežu evropskih puteva i samim time uslediće i značajne investicije u našu transportnu infrasrtukturu – Zapadnog Balakanu", rekao je Poledica.

    On je dodao da će to biti potvrđeno na sastanku premijera koji će biti održan u avgustu u Beču.

    Koridore 10 i 11, kao i deo autoputa Niš-Priština-Tirana-Drač (Dures) predložila je zajednička radna grupa Srbije i Albanije na listi prioritetnih saobraćajnica Osnovne mreže Zapadnog Balkana.

    Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ranije saopštilo da se na sastanku u Letoniji očekuje da u širu, sveobuhvatnu mrežu, budu uvršćeni i pravci koje je Srbija dodatno kandidovala: put Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica, koji bi povezao Koridor 10 i Koridor 5 u Bosni i Hercegovini, kao i dve postojeće železničke linije.

    Reč je o pruzi Lapovo-Kraljevo, kojom će biti uspostavljena direktna veza sa Koridorom 10 na severu i pruzi Niš-Doljevac-Priština, u cilju uspostavljanja veze izmedju Koridora 8 i Koridora 10.

    Glavna tema ministarskog sastanka u prestonici Letonije su razvoj transportne mreže regiona, njeno povezivanje sa transportnom mrežom EU, kao i realizacija infrastrukturnih projekata u jugoistočnoj Evropi.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE