Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da zavolite operu?

    Opera je oblik pozorišne predstave sa muzikom koji je više od 400 godina jedan od najpopularnijih performansa. To je kombinacija reči i muzike koja prenosi jake emocije na publiku. Nudimo vam nekoliko saveta da postanete poznavalac opere.

    Kako da počnete da slušate operu?

    Kupite prvo kartu. Doduše nije svaka opera odgovarajuća za „prvi put“ jer će biti potreban neki napor sa vaše strane kako biste počeli da uživate u operi. Preporučljivo je obaviti pripremu ili proučiti operu o kojoj je reč. Dakle, znati reči i slušati njenu muziku. Taj trud će se isplatiti. Znajte da ako su reči način da se iskaže racionalni deo, onda je muzika svakako tu za iskazivanje jakih osećanja.

    Kako izučiti operu?

    Učenje opere treba da vam predstavlja izvor zadovoljstva i ispunjenosti, kako u pozorištu tako i kod kuće dok je slušate ili gledate samo za sebe. Najbolje je početi od priče, čitanjem sinopsisa ili još bolje libreta. Ukoliko kupujete DVD oba ćete naći u dodatnoj knjižici, a možete ih naći i na internetu. Kad naučite osnovu vreme je da počnete da slušate muziku. Analiziranje će doći nešto kasnije.

    Dok slušate operu čitajte libreto i obratite pažnju na to koliko se tekst podudara sa performansom i način na koji izvođači unose male izmene dok izgovaraju reči. Razumevanjem značenja teksta u kombinaciji sa muzikom shvatićete koliku bliskost oni imaju i kakva se emocija iz toga rađa. Pored toga, efekat koji se može stvoriti duetom, triom ili kvartetom kada svi likovi pevaju ansambl, iražavajući pritom u isto vreme različita osećanja, nudi umetnički potencijal neslućenih razmera. Kada tako dva puta prođete operu sa tekstom, počećete da prepoznajete delove i iskusićete sve veće zadovoljstvo.

    Kojom operom početi?

    Ne postoji neko pravilo ali su u svakom slučaju neka dela pogodnija za prvi susret sa operom jer neke zahtevaju dobru pripremu. Rigoleto je predlog sajta Operamania za početak vašeg uživanja u ovoj umetnosti, dok Travijata može biti alternativa. U njoj su likovi dobro definisani i ima dramatičan konzistentan zaplet, a muzika ima ključnu ulogu u drami.

    Evo predloga i alternativa:

    Rigoleto/Travijata– poseduje osnovne elemente drame u operi.

    Toska/Boemi, Pučini- Lirska i muzička drama su cele bez prekida.

    Lucia di Lammermoor/Trubadur– romantična opera (recitacije i arije).

    D. Đovani/ Figarova Ženidba, Mocart- klasična opera.

    Posle ovoga nastavite sa bilo kojim operama narodnog i međunarodnog teatra. Pronađite svoju strast i doživite katarzu, saznanja i užitak slušajući operu i naravno, prenesite to na druge. Ako smo vas ubedili da je ovo jedan od najboljih kurturoloških užitaka, vidimo se u teatru!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE