Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na Forbes listi najmoćnijih žena sveta nalazi se i jedna Srpkinja

    Na najnovijoj Forbes listi najmoćnijih žena na svetu, na 56.mestu nalazi se i jedna žena srpskog porekla.

    Zove se Phebe (Fibi) Novaković i bivša je oficirka Centralne obaveštajne agencije (CIA), a uspela je i kao viši oficir u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu.

    Phebe ima američko državljanstvo, ali je poreklom iz Srbije. Za njen uspeh zaslužan je naš advokat Nikola Čabraja koji živi i radi u Čikagu i koji je generalni direktor i većinski vlasnik kompanije "General Dynamics".

    Phebe Novaković je diplomirala na "Smith" koledžu u Masačusetsu. Postala je obaveštajac CIA, a potom je uspela kao viši oficir u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu. Nakon što je izgradila uspešnu karijeru u obaveštajnim službama, Phebe se prebacila na biznis.

    Pre 14 godina prešla je u "General Dynamics", gore pomenutu kompaniju, koja se bavi svemirskom, vojnom i avio-tehnologijom. Ova kompanija je na 5. mestu u vojnoj industriji, pa je tako Phebena plata ogromna.

    Samo u jednoj godini, tačnije u 2012. Phebe je zaradila 6.887.772 dolara, a prošle godine njena zarada je porasla na 19 miliona. Tim povodom, Phebe Novaković se našla na 56. mestu ove impozantne liste.

    Pod njenim vođstvom, zarada pomenute kompanije je porasla za 6.5 odsto, a Novakovićeva je, osim u biznisu, angažovana i u humanitarnom radu u fondaciji "Medalje časti".

    O njenom privatnom životu se ne zna mnogo. Udata je, ali je zadržala srpsko prezime.

    Kako piše na Forbes sajtu, ona je u odnosu na prethodnu godinu na listi najmoćnijih žena napredovala za devet pozicija.

    Foto: YouTube

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE