Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turska kreditira BiH sa 150 miliona evra

    Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan prilikom posete Sarajevu potvrdio da će njegova zemlja kreditirati Bosnu i Hercegovinu sa 150 miliona evra, a najavljena je saradnja u vojnoj industriji i drugim oblastima.

    Pre nego što sam preuzeo predsedničku dužnost, obećao sam BiH kredit od 100 miliona evra, a sada smo osigurali dodatnih 50 miliona za mala preduzeća, rekao je on posle susreta sa članovima Predsedništva BiH.

    Predsedavajući i članovi Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, dočekali su turskog predsednika uz najviše počasti, koji je u Sarajevo stigao sa turskim ministrima i privrednicima, a cilj je, kako su istakli, jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između Turske i BiH.

    Erdogan je kazao da nije zadovoljan činjenicom da BiH ima obim trgovine sa Turskom u iznosu od oko 500 miliona KM. Taj iznos treba povećati, naglasio je on.

    Erdogan je najavio da će nakon sastanaka turske delegacije sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti i biznismenima iz obe zemlje, biti povučeni konkretni potezi na planu jačanja saradnje u oblasti vojne i namenske industrije, kao i prerade drveta, auto-industrije, infrastrukture, turizma i kulture.

    Na ekonomskom polju dajemo snažnu podršku bržem privrednom razvoju BiH, poručio je Erdogan. Vlada Turske je odlučila da poveća kvote uvoza mesa iz BiH u Tursku, što je veoma važno za domaće proizvođače mesa.

    Plan da ova kvota dostigne nivo od 10.000 tona na godišnjem nivou biće velika stvar za prehrambenu proizvodnju u BiH, a određeni rezultati očekuju se i na planu izvoza mleka i mlečnih proizvoda, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je Hrvatska ušla u EU, rekao je Mladen Ivanić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE