Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odrekli se funkcije, ali plate zadržali

    Iako su 43 direktora u Elektroprivredi Srbije ostala bez funkcije, gotovo nikome nije smanjena zarada, a pristanak da budu smenjeni uslovili ne zadiranjem u koverte.

    Tako se završila smena prva 43 od planiranih 300 rukovodilaca, koliko treba da bude razrešeno direktorske fotelje u EPS. Iako je planirano da im prosečna plata od 100.000 dinara, bude smanjena za oko 30 odsto, jedino što su izgubili jeste – zvanje, pišu Novosti.

    Slično će proći i oko 40 rukovodilaca u distribucijama EPS po Srbiji, koji treba da ostanu bez funkcije tokom leta. Plan za restrukturiranje podrazumeva smenu direktora na lokalu, pa će od njih 60 ostati svega 20.

    Sredinom marta su ukinute 43 pozicije, ali se najčešće radilo o zamenicima direktora ili baš specifičnim slučajevima koje više niko nije mogao da toleriše, a to su rukovodioci koji su rukovodili sami sobom, kažu u jednoj od distribucija EPS.

    Pristali su da budu smenjeni samo ako im se ne dira plata. Po sličnom principu očekuje se i smena po gradovima Srbije. U distribucijama koje imaju devet ili 12 direktora, broj rukovodilaca će se smanjiti na četiri.

    Plan za promene u Elektrodistribuciji predviđa "seču" fotelja principom spajanja funkcija. Tako je, na primer, do sada postojao poseban direktor za finansije, a poseban za pravne poslove, a novom sistematikom će za ove poslove biti zadužen samo jedan čovek.

    Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić kaže da je bilo očekivano da reorganizacija u EPS neće podrazumevati i smanjivanje plata direktora. Nije iznenađenje što nisu promenili zarade onima koji više ne obavljaju direktorsku funkciju, kaže Arsić.

    Problem EPS je što je u preduzeću mnogo nepotizma i to će se najteže iskoreniti. Zapošljavane su cele familije, kumovi, tetke, prijatelji, komšije. Oni su svi povezani i vuku jedni druge.

    Ovo javno preduzeće prema podacima Fiskalnog saveta i dalje ima oko 38.000 radnika. Ako direktori ne pristanu na smanjivanje 20 do 30 odsto zarade, rezovi će pasti – na radnike, kaže Arsić koji tvrdi da EPS ima viška četiri do pet hiljada zaposlenih i to u administraciji. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE