Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rast evrozone i maskiranje razočarenja

    Privreda evrozone je u prva tri meseca ove godine porasla najbržim tempom za poslednje dve godine, pokazuju podaci evropske službe za statistiku Eurostata.

    Bruto domaći proizvod (BDP) evrozone je u periodu januar-mart porastao 0,4 odsto, što je više u odnosu na rast od 0,3 odsto iz prethodnog kvartala i u skladu je sa očekivanjima, prenosi agencija AP.

    Osim toga, najnoviji podaci su jednaki stopi rasta BDP evrozone iz drugog kvartala 2013. godine, kada je ovaj region izašao iz najduže recesije ikada registrovane.

    Pojedine članice evozone su očekivale i veći rast, jer je blok jedinstvene valute imao koristi od pada cena nafte i evra, kao i pokretanja monetarnih podsticaja od strane Evropske centralne banke.

    Najnoviji podaci su, takođe, zamaskirali razočaranja, kao što je povratak Grčke u recesiju. Drugo razočaranje je Nemačka, najveća privreda evrozone, u kojoj je rast pao na 0,3 sa 0,7 odsto.

    Pozitivno izenenađenje je bila Francuska u kojoj je zabeležen rast od 0,6 odsto posle nultog rasta u prethodnom kvartalu. Najupečatljivi rast, 0,9 odsto, imala je Španija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE