Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski agrar izgubio 9.000 radnih mesta

    Od kako je Hrvatska postala članica Evropske unije, pre dve godine, do danas je u poljoprivredi te zemlje izgubljeno čak 9.000 radnih mesta, upozorili su stručnjaci.

    Dve godine nakon što je Hrvatska ušla u EU, hrvatska poljoprivreda nije se naročito pokazala, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

    Na konferenciji Snaga hrvatske hrane stručnjaci su upozorili da je u poljoprivredi u poslednje dve godine izgubljeno čak 9.000 radnih mesta. Najgore je u mlekarstvu i stočarstvu.

    Hrvatska proizvodi puno manje kukuruza, mleka i pšenice od ostalih 27 članica EU. Problem s kojim se Hrvatska nosi je i velik uvoz hrane, koja bi se prema klimatskim uslovima mogla proizvoditi na njenom tlu, ali se ipak uvozi.

    >>>>Hrvatska spiskala 3 milijarde evra na uvoz hrane

    Ako se uporede Hrvatska i Mađarska, hrvatska krava godišnje daje oko 4.500 litara mleka, dok ona mađarska oko 7.000 litara. U Mađarskoj ima mnogo više muznih krava (255.000) nego u Hrvatskoj (159.000).

    Rezultat te situacije je viša otkupna cena sirovog mleka u Hrvatskoj – 0.34 evra po litri. Otkupna cena sirovog mleka u susednoj Mađarskoj je 0,28 evra po litri, a PDV u Mađarskoj je mnogo niži u toj oblasti privrede.

    Iako Hrvatska ima ogromne poljoprivredne površine, proizvodi samo 4,5 tona pšenice po hektaru, dok puno manja Belgija proizvodi čak 9 tona po hektaru.

    Kada je reč o kukuruzu, Hrvatska proizvodi pet tona po hektaru, a Austrija s mnogo nepovoljnijim klimatskim uslovima, proizvodi 11 tona kukuruzu po hektaru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE