Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Unapredite etiku poslovanja u vašoj firmi

    Robbins i Judge (2009) nude savete kako menadžment može da utiče da se u firmi neguje etička poslovna kultura. Oni nude kombinaciju nekih od sledećih stavki.

    Budite istaknuti uzor. Zaposleni uvek uzimaju ponašanje top menadžmenta kao model prihvatljivog ponašanja na radnom mestu. Ukoliko seniori krenu putem visoke etike podređeni će slediti takav obrazac.

    Predočite etičke nejasnoće. Nejasnoće po ovom pitanju mogu se otkloniti stvaranjem i širenjem organizacionog etičkog kodeksa koji će sadržati osnovne vrednosti organizacije i etički pravilnik. Treba napomenuti da je on bezvredan ukoliko ga top menadžment ne sledi.

    Treninzi poslovnog ponašanja. Seminari, radionice i slične programi obuke u ovoj oblasti. Ovi treninzi treba koristiti za jačanje standarda korporacijskog ponašanja, da se razjasni kakve prakse nisu dopustljive, a koje bi trebalo primenjivati.

    Vidno nagraditi etične postupke i kazniti neprikladno ponašanje.  Menadžeri bi trebalo da sprovode evaluaciju zaposlenih na osnovu koje će, prema kodeksu kompanije, procenjivati zaposlene. Etične treba javno nagraditi čime će se dati primer ostalima, dok neetični trebaju biti kritikovani.

    Sprovesti mehanizme zaštite. Organizacija treba da obezbedi formalne mehanizme kako bi zaposleni diskurtovali o etičkim temama. Oni bi trebalo bez straha da prijave neetično ponašanje koje primete kod drugih. Poželjno je imati savetnika, obdusmana ili etičkog službenika.

    Unapređenje u ovom segmentu je izuzetno bitno za kompaniju. Ovim ćete izbeći mnoge eventualne nesuglasice i stvorićete atmosferu u kojoj svako zna svoju poziciju. Pozitivna atmosfera u kolektivu je od izuzetnog značaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE