Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel optužuje Gazprom

    Evropska komisija optužila je ruski Gazprom za zloupotrebu dominanantnog tržišnog položaja u centralnoj i istočnoj Evropi, što bi moglo da predstavlja kršenje evropskih propisa o konkurenciji.

    EK je navela da ispituje mogućnost da je Gazprom ograničio svojim klijentima preprodaju gasa, što mu je potencijalno dozvolilo da naplaćuje nepravedne cene u nekim zemljama članicama Evropske unije.

    "Moguće da je Gazprom postavio veštačke prepreke sprečavajući dostavu gasa iz određenih zemalja centralne i istočne Evrope ka drugim zemljama, čime je blokirao prekograničnu konkurenciju", rekla je evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager.

    "Zatvaranje nacionalnih tržišta gasa takođe je omogućilo Gazpromu da određuje cene koje mi, u ovoj fazi, smatramo neravnopravnim", dodala je Vestager.

    Vestager je navela da ispituje Gazpromovu politiku prodaje u većini zemalja na istočnom obodu EU od Estonije na severu do Bugarske na jugu, i da ukoliko se potvrdi takva Gazpromova praksa ruska kompanija treba da snosi pravne posledice svog delovanja.

    Ova praksa odnosi se na osam zemalja članica EU – Bugarsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Slovačku. Gazprom ima 12 nedelja da odgovori na primedbe Evropske komisije.

    Zamerke EU grupisane su oko tri glavna pitanja – sprečavanje prekograničnog protoka gasa do drugih EU zemalja, naplaćivanje neopravdano visokih cena, i zahtev Gazproma da zadrži kontrolu nad cevovodima u zamenu za isporuku gasa.

    U najgorem slučaju Gazprom bi mogao da bude novčano kažnjen do 10 odsto prometa na svetskom nivou, što je više od devet milijardi evra, navodi France presse.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE