Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gotovo 90 odsto Roma u Srbiji bez posla

    Prema popisu iz 2011. u Srbiji živi 147.000 pripadnika romske nacionalne manjine. I pored toga što je poslednjih godina mnogo učinjeno na poboljšanju njihovog položaja, oni su i dalje populacija koja je najčešće izložena diskriminaciji.

    Siromaštvo, diskriminacija, predrasude prema njima, i dalje su deo svakodnevice Roma, ne samo u Srbiji.

    Svesne da je obrazovanje najbolji put da se izbore za svoja prava, uz afirmatvne mere države, nove generacije Roma češće se odlučuju da nastave školovanje.

    Student Ekonomskog fakulteta u Beogradu Tamara Đorđević kaže da su njoj pomogle stipendije tokom studiranja.

    Prema njenim rečima, potrebno je što više i ovakvih programa kao što je stažiranje koje će dozvoliti Romima da privedu školovanje do kraja, jer često napuštaju školovanje u osnovnoj, srednjoj školi ili fakultetu.

    Romkinje su u težoj poziciji od ostalih, jer su diskriminisane i na osnovu pola i po pripadnosti najugroženijoj nacionalnoj zajednici. U proseku žive 48 godina, a zbog rane udaje i rađanja, odustaju od školovanja.

    Član Grupe za unapređenje položaja Roma Aleksandra Mihajlović Novikova rekla je da Romkinje vekovima trpe porodično nasilje, diskriminaciju.

    Zbog loših uslova života, samo jedan od sto Roma živi duže od 60 godina. Gotovo 90 posto njih je bez zaposlenja. Četvrtina Roma nema ni dana škole, a fakultetsku diplomu dobije samo 0,1 posto Roma, pokazuju podaci.

    Na današnji dan obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.

    Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma "Djelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE