Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agencije savetuju: Kupujte stanove – sada!

    Ako je za verovati agencijama za nekretnine, zainteresovanih za kupovinu stanova je sve više, a sada je i pravo vreme da se kupi krov nad glavom, jer se može očekivati skoriji rast cena.

    Posle višegodišnjeg pada, cene stanova miruju i sve je više zainteresovanih za kupovinu, kažu u agencijama za promet nekretnina. Tvrde da su ova i naredna godina pravo vreme za kupovinu stana i da se posle toga može očekivati rast cena.

    Od kreditnog buma i zlatnog doba za srpsko tržište nekretnina prošlo je sedam godina. Nenad Đorđević iz Klaster nekretnina ističe da su se mnoge firme zatvorile.

    "Firme s tradicijom i dalje posluju, ali zarade mnogo manje nego ranije. To se odrazilo na ceo sektor građevinarstva i investiranja u nekretnine", ističe Đorđević.

    Najskuplji kvadrat u Beogradu, najjeftiniji u Svilajncu

    Sada je, kažu, dobra vest što se situacija više ne pogoršava. Cene su se stabilizovale na 30 do 50 odsto nižem nivou od onog iz 2008. godine.

    Više od hiljadu evra sada koštaju kvadrati samo u Beogradu, a posle glavnog grada najskuplji su u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

    Za najmanje para, svega 102 evra po kvadratu, može se kupiti stan u Svilajncu, a nisu mnogo skuplji ni u Žitištu, Baču, Adi i Beloj Crkvi.

    Nenad Đorđević smatra da cene neće biti još niže nego što su bile prošle ili pretplošle godine, a "oni koji imaju slobodna sredstva verovatno će moći da kupe nekretnine po cenama nižim nego što će biti za dve godine".

    Prema njegovim rečima, i dalje nema sigurnijeg načina ulaganja novca od nekretnina, izuzev štednje u bankama, koja trenutno donosi mali prinos.

    Evidencija o tome koliko se stanova prodaje, ne postoji. Samo za one kupljene na kredit statistiku vodi Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita.

    Registrovali su da je u poslednja tri meseca prošle godine prodato 200 stanova više nego u prethodnom tromesečju, ali sličnih oscilacija je bilo i ranije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE