Mišković ide na Vašingtonsku arbitražu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mišković ide na Vašingtonsku arbitražu

  Obavestili smo Vladu Srbije da idemo na Vašingtonsku arbitražu, rekao je Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, pred Specijalnim sudom, u kom se vodi postupak protiv njega.

  Vlasnik Delta holdinga rekao je u Specijalnom sudu da će ceo svoj slučaj izneti pred Vašingtonsku arbitražu, iznoseći svoju odbranu od optužbi za oštećenje putarskih preduzeća i utaju poreza.

  "Obavestili smo Vladu Srbije da idemo na Vašingtonsku arbitražu, nažalost", rekao je Mišković i napomenuo da će sledeće nedelje još jednom pokušati da sporna pitanja reši u Srbiji.

  "Još u 18. veku postavljen je standard da nema kazne bez krivičnog dela, ali ja danas u 21. veku stojim već kažnjen iako nismo utvrdili krivično delo", rekao je Mišković u sudnici Specijalnog suda, gde po drugi put iznosi odbranu.

  On je naglasio da je optužnica protiv njega i njegovog sina Marka pisana bez izjednog dokaza, da je "fiktivna i vrlo nekorektna".

  "Ja razumem da u policiji i tužilaštvu imaju male plate i da kad oni vide ovde da je Miroslav Mišković zaradio 16 ili 25 miliona evra, da ne mogu da veruju, ali nisam ja kriv za njihove male plate, niti sam
  ja te pare zaradio, to je kompanijska zarada", rekao je Mišković koji je 2005. godine ušao u posao sa putarskim preduzećima.

  Mišković se detaljno izjašnkavao o sve četiri tačke optužnice, pa je tako naglasio da je kredit uzet za putarska preduzeća u to vreme imao najpovoljniju kamatnu stopu u regionu, kao i da je u te firme uloženo ukupno oko 80 miliona evra.

  "Optužujete me da smo se Djurašković (Milo) i ja dogovorili još 2005. godine da 2008. izvučemo novac, što smo navodno i učinili 2011. godine, pa kakva je to optužnica, to se kosi sa zdavom logikom
  i zaista je nekorektno pisati optužnice ovakve sadržine", ocenio je on.

  Govoreći o delu optužnice koja ga tereti za utaju poreza, Mišković je naglasio da su eminentne revizorske kuće utvrdile da tog poreza nema i da ima ista mišljenja i profesora sa Pravnog fakulteta, iz
  Privrednog savetnika, ali i da će istu tvrdnju potvrditi i bivši direktor Poreske urpave Ivan Simič.

  "Reč je o porezu koji nikad nikom nije zaračunat, pokažite mi bar jedan primer da je nekome takav porez zaračunat i to treba da zaboli ljude u Tužilaštvu", ocenio je Mišković.

  Prema njegovim rečima, zbog toga što je "kažnjen i što trpi ogromene posledice nepravednog suđenja" on će pokrenuti postupak vašingtonske arbitraže.

  "Još ćemo sačekati našu Vladu i pravosuđe, da ovakve slučajeve ne rešava međunarodna zajednica", dodao je Mišković, koji je tokom iznošena odbrane tvrdio da nije izvlačio novac iz putarskih preduzeća i da nije utajio porez.

  Vašingtonska arbitraža je institucija koja se bavi rešavanjem investicionih sporova.

  Mišković, koji je bio finansijski investitor putarskih preduzeća, optužen je da je iz njih izvlačio novac i protivpravno prisvojio 16 miliona evra, kao i da je utajio porez od oko 14 miliona evra.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE