Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta sve koči privatizaciju 512 preduzeća?

    Privatizacija 512 preduzeća sa većinskim državnim kapitalom najverovatnije neće biti gotova do kraja godine, izjavio je direktor Agencije za pribatizaciju Ljubomir Šubara.

    "Glavni krivci su neke nedorečene zakonske odredbe, imovinska pitanja, birokratija, ali i sami zaposleni u Agenciji za privatizaciju i preduzećima koja čekaju kupce, jer kada ovaj proces bude okončan ostaće bez posla", rekao je Šubara za Politiku, a prenosi Blic.

    Prema njegovim rečima, Zakon o privatizaciji koji je donet 13. avgusta 2014. jeste predvideo neke mogućnosti, ali ne i datume kada će se šta dešavati, već je to vezivao za određene rokove u odnosu na početak primene zakona.

    "To je, po mom mišljenju, krenulo prebrzo. Da ne ulazimo u to kako su vrednovana preduzeća za vreme ministra privrede Saše Radulovića. To je sve tako napravljeno da ne možemo da uradimo privatizaciju", kaže Šubara.

    On je kao primer naveo preduzeće PIK Zemun, za koje je određena nerealna početna cena od 58 miliona evra, zato što tamo nema ni približno imovine u toj vrednosti. Smatram da su to napravili da se sve ne privatizuje i da ode u stečaj, dodaje Šubara.

    Na konstataciju da je obećano da je od tridesetak obećanih tendera u januaru raspisano samo četiri, Šubara je rekao da je Agencija i za ta četiri jedva raspisala javni poziv. "Malo sam pritisnuo zaposlene i ove nedelje smo objavili za osam novih preduzeća".

    Šubara je dodao da treba imati u vidu i da se mnogima ne sviđa da privatizacija bude okončana. "Zaposlenih u Agenciji su u strahu da će jednog dana ostati bez posla. Ne sviđa se ni rukovodstvu u tim preduzećima…"

    Onda postoji birokratija između Agencije za privatizaciju, Ministarstva privrede, Agencije za restituciju, Geodetskog zavoda. Svako malo doda svoje birokratije. Sada pokušavamo da sve to okrenemo naglavačke, precizira Šubara.

    On je rekao da je realan rok za okončanje stečaja u 188 preduzeća kraj godine, do kada bi trebalo da bude sve završeno, odnosno, kako je naveo, "da budu pokrenuti stečajevi".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE