Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Vesele mašine` mahom u sivoj zoni

    Od 2.000 registrovanih proizvođača alkoholnih pića u Srbiji, u proteklih pet godina licencu je zadržalo samo 300 destilerija, dok ostali posluju u sivoj zoni.

    Nepouzdana metoda utvrđivanja porekla voćne sirovine u rakiji jedan je od razloga za gašenje destilerija, tvrde proizvođači. Neke naše rakije su skuplje od viskija i nijedna izvezena flaša se nije vratila zbog lošeg kvaliteta.

    Poslednjih godina situacija se menja i, kako tvrde upućeni, zbog nepouzdanih laboratorijskih metoda i različite dokumentacije, proizvođači je sve teže plasiraju.

    "Možete doći u situaciju da pošaljete uzorak, na osnovu domaćih analiza, u inostranstvo, odnosno pošaljete celu isporuku u inostranstvo, i neko tamo utvrdi da analiza ne odgovara", kaže predsednik Grupacije proizvodnje alkoholnih pića Ivan Urošević.

    Za mnoge naše proizvođače, analize kvaliteta alkoholnih pića skupe su i u inostranstvu, pa se obraćaju domaćim laboratorijama s licencom. Jedna od njih, laboratorija u Bečeju, proverava kvalitet vina i rakija po međunarodnim metodama.

    "Poreklo etanola ukazuje na to da li je etanol, konkretno kod voćnih rakija, voćnog porekla, što je specifično za Srbiju. Tu se radi o teškim metalima, kontroli etanola i oni su ključni kod potrošača, kaže direktorka SP Laboratorije Bečej Aleksandra Bauer.

    Ivan Smajlović, jedini stručnjak sa licencom Ministarstva poljoprivrede za utvrđivanje voća u alkoholnim pićima, smatra da laboratorija u Bečeju našim proizvođačima rakija neosnovano osporava da su ispečene od voća.

    "Na osnovu tih rezultata ja se ne bih usudio da dam stručno mišljenje da je stvarno u pitanju falsifikat, odnosno ilegalna praksa dodavanja melasnog etanola poreklom iz šećerne repe", kaže Smajlović.

    U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdili su da registruju laboratorije kvalifikovane za utvrđivanje bezbednosnih i ostalih parametara za rakije, vina i alkoholna pića.

    Ipak, u Srbiji se čeka osnivanje nacionalne referentne laboratorije i za tu oblast. To bi doprinelo legalizaciji proizvodnje, a uložena sredstva brzo bi se vratila, jer je akciza na žestoka alkoholna pića od 120 do 190 dinara po litru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE