Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vetroturbine donose razvoj

    Kompanija Windvision je aktivna u Srbiji od 2010. godine kada je i započet razvoj projekta izgradnje kompleksa Vetroelektrane ’Alibunar’ ukupne instalisane snage 174 MW (Alibunar 1 – 99MW, Alibunar 2 – 75MW), na teritoriji opštine Alibunar, koja je inače jedna od ekonomski najnerazvijenih opština u Vojvodini, što je kao poslovno okruženje, veliki izazov za investiciju vrednu preko 200 miliona evra.

    „Tokom dosadašnjeg razvoja projekta, Windvision može da se pohvali uspešnom saradnjom i podrškom kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom nivou. Opština Alibunar je u martu 2013. godine usvojila Plan detaljne regulacije, što je bilo zeleno svetlo za dalji razvoj ove investicije. Nakon toga, tokom 2014. godine dobijene su neophodne dozvole za izgradnju ove vetroelektrane čiji početak se očekuje u prvom kvartalu 2016. godine“, navodi u razgovoru za BIZLife Neda Sretović, country manager kompanije Windvision.

    Realizacijom ove investicije stvoriće se preduslovi za dugoročni lokalni ekonomski razvoj opštine Alibunar, i doprineće unapređenju energetske sigurnosti Srbije kao uvoznika električne energije, s obzirom da 500 MW iz vetroelektrana mogu da zamene 90 odsto srpskog uvoza električne energije.

    Alibunar, fotomontaža

    Ono što je specifično za Windvision je da, pored toga što se bavi razvojem projekata, on ostaje i vlasnik vetroelektrana nakon izgradnje – tokom celog perioda eksploatacije, što kod konkretnih modela vetroturbina koji će biti instalirani u Alibunaru iznosi 25 godina. Trenutno pored Srbije, Windvision ima izgrađene i vetroelektrane u razvoju u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Maroku i Kipru.

    Takođe, iako će Windvision u narednom periodu prioritetno raditi na razvoju projekta izgradnje Vetroelektrane Alibunar u cilju zauzimanja kapaciteta koji će imati status povlašćenog proizvođača električne energije koji kao izvor energije koriste vetar (ograničeno na 500MW do 2020. godine), ostaje otvoren i za nove izazove u Srbiji kroz nove projekte kako u oblasti vetra, tako i u oblasti korišćenja drugih obnovljivih izvora energije, naročito biomase.
    Najbolja preporuka za nove strane investicije prema mišljenju Nede Sretović biće kada se tokom 2015. u Srbiji zavrte prve vetrenjače.

    „Od 2009. godine, investitori iz oblasti vetroenergetike koji su članovi Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA) investirali su preko 30 miliona evra u razvoj vetroelektrana u Srbiji. U srpskoj ekonomiji ostalo je 90 odsto ovih sredstava, pošto su potrošena na lokalne kompanije angažovane na pripremi tehničke dokumentacije, geološkim istraživanjima, obezbeđivanju zemljišta, zaposlenju ljudi koji rade na ovim projektima, kao i na plaćene poreske obaveze. Po otpočinjanju izgradnje ovih projekata, ukupni investicioni potencijal je između 700 miliona i bilion evra. Mislim da je realizacija ovakvih investicija najbolji pokazatelj spremnosti Srbije da, kao investiciono tržište, ispuni uslove i očekivanja velikih evropskih investitora“, navodi Sretović.

    Kompaniji Windvision u Srbiji od velike pomoći bila je i ambasada Holandije pružajući svoju pomoć i podršku kao medijator u komunikaciji sa predstavnicima državnih organa kod kojih je izuzetno uvažena. „Takođe, kao zemlja u kojoj su obnovljivi izvori energije veoma zastupljeni, svojim znanjem i iskustvom ambasada Holandije nam pomaže da prevaziđeno prepreke sa kojima se susrećemo u Srbiji kao pioniri zelene energije“, ističe country manager komapnije Windvision.

    Foto: Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE