Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Holanđani vode Železaru, plate veće 10 odsto

    HPK inženjering iz Holandije, Johna Goodisha i Petra Kamaraša, upravljaće Železarom Smederevo, odlučila je Vlada Srbije. Svi radnici ostaju na poslu, a plate veće 10 odsto.

    Na sednici Vlade Srbije odlučeno je da se upravljanje i savetovanje u Železari poveri holandskoj kompaniji sa slovenačko – jevrejsko – američkim kapitalom, što je potvrdio i premijer Aleksandar Vučić gostujući na RTS.

    "Vlada je prihvatila odluku Komisije za odabir najpovoljnijeg predlagača i preporučila nadležnim organima Železare i zadužila Ministarstvo privrede da sprovede potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja u poslovanju privrednog društva Železara Smederevo", navodi se u saopštenju.

    Posle odluke Vlade, u roku od tri dana trebalo bi da bude potpisan ugovor. Za uži izbor Vlada je imala na raspolaganju tri ponuđača – američki Esmark, HKP inženjering i austrijsko švedski konzorcijum Inteko Emlog.

    Prema odredbama konkursa, od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta.

    Menadžment je morao da dostavi inicijalni i indikativni plan koji između ostalog treba da sadrži strategiju prodaje Železare, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovan plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novih zapošljavanja.

    Prema rečima premijera, novi menadžment će u Železaru uložiti 20 miliona evra, a obećao je i veće plate radnicima za 10 odsto.

    HPK inženjering obećava da će Železara biti profitabilna za šest meseci, kao i da će sačuvati broj zaposlenih, naglasio je Vučić.

    To znači da će Železara zapošljavati u svakom trenutku 5.000 ljudi, što znači da će sačuvati i prirodni odliv, odnosno da će se nadoknaditi radno mesto kada neko ode u penziju, rekao je Vučić.

    On je dodao da će HPK novim zaposlenim nadoknađivati i "prirodni odliv" radnika, a da će sa 20 miliona dolara u narednih devet meseci biti pokrenuta druga visoka peć.

    Što se tiče obaveza Srbije kao vlasnika, premijer je rekao da će upravljački tim sa 24 člana biti plaćen 300.000 dolara, istakavši da je država do sada plaćala između 10 i 12 miliona evra.

    "Uz kompaniju Air Serbia ovo je prvi put u poslednjih 15 ili 20 godina da smo uspeli da pokrenemo nešto što je simbol Srbije i njenog industrijskog postojanja", zaključio je Vučić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE