Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministra Verbića štrajkači polivali vodom

    Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poliven vodom u parku Manjež na protestu prosvetnih radnika, gde su ga gnevni prosvetari i gurali i cimali.

    Prosvetni radnici, članovi dva sindikata obrazovanja su u protestnoj šetnji došli do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju.

    Protest je krenuo ispred republičkog parlamenta, a prosvetni radnici su se na putu do Ministarstva, kratko zadržali i ispred zgrade vlade, a Verbić došao do bine postavljene u parku Manjež u nameri da prosvetare pozove na razgovor.

    Tokom protesta, ministra Verbića su za sada nepoznati štrajkači polili vodom. Obezbeđenje ministra je odmah reagovalo i pokušalo da ga bukvalno ugura u službeni automobil. On je to odbio i prošao kroz kolonu nezadovoljnih prosvetara.

    Verbić je zatim rekao okupljenima da im se neće obratiti sa improvizovane bine u parku, ali je zatim pozvao predstavnike dva sindikata da dođu kod njega u Ministarstvo prosvete.

    Verbić je ranije izjavio da učesnicima u štrajku neće biti isplaćena nadoknada. "Ako direktori škole utvrde da plan nije ispunjen, da tada nisu radili nastavnici, oni po zakonu nemaju pravo na novčanu nadoknadu", rekao je Verbić gostujući na TV Pink.

    Verbić je precizirao da su u štrajku u ponedeljak bile 504 škole, što je približno 27 procenata ukupnog broja škola i da velika većina nastavnika u ovom trenutku rade normalno, iako su, takođe, opravdano nezadovoljni platama.

    Ministar je istakao da su plate prosvetnih radnika nepristojno male, ali da se ne mogu promeniti na drugi način, nego sistemski, tako što će biti uvedene platne grupe i u skladu sa zakonom.

    "Mi ovo moramo da rešavamo tako što sednemo za sto i rešavamo svaki konkretan problem jedan po jedan, ali ne ucenama, što pretimo da neće biti završena školska godina", dodao je Verbić.

    Vučić saoseća, ali "šta da se radi"

    Štrajk dela prosvetnih radnika komentarisao je i premijer Aleksandar Vučić rekavši da nije planirano dodatno smanjene plata u javnom sektoru, da su prosvetni radnici najoštećeniji i da će prvi osetiti boljitak po ozdravljenju srpskih finansija.

    "Saosećam sa njima, sve su u pravu, ali šta da uradimo? Da srušimo sporazum sa MMF?", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

    Foto: Beta/Nenad Petrovic

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE