Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka ne odustaje od ratne odštete

    Grčki parlament odlučio je da će nastaviti s procedurom potraživanja ratne reparacije od Nemačke za Drugi svetski rat, u visini od 160 milijardi evra.

    Premijer Aleksis Tsipras rekao je pred zastupnicima da Grčka ima moralnu obavezu da traži reparaciju. "Nemačka nije nikada pošteno platila štetu načinjenu za vreme nacističke okupacije", rekao je Cipras.

    Parlament je odobrio predlog predsednice doma Zoe Konstatinopolu da se osnuje parlamentarni odbor koji će prikupiti i organizovati istorijsku građu povezanu s traženjem odštete. "Zločini nacista su najgori u istoriji… najgori zločini protiv čovečnosti", rekla je Konstantinopolu.

    Zahtev za reparacijom ideja je pređašnje konzervativne vlade iz 2013. godine, ali nije ustrajala na tom procesu.
    Berlin je nekoliko puta odgovorio da je ratna odšteta s Grčkom rešena sporazumom o ujedinjenju Nemačke 1990. godine.

    Tsipras, međutim, tvrdi da ta nagodba ne uključuje "zajam koji je grčka centralna banka pod prisilom morala dati nacistima i uništenje tadašnje grčke infrastrukture". Za konačno rešenje tog pitanja Grčka traži 160 milijardi evra.

    Zahtev dolazi u vreme rasta antinemačkih osećaja u Grčkoj zadnjih godina, podstaknutih time što Berlin ne popušta u zahtevu da Atina sprovede stroge mere štednje i plati svoje dugove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE