Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Za i protiv` prodaje Telekoma

    Iako Vlada i ekonomisti smatraju da je vreme za prodaju Telekoma Srbije, a da su jedine dileme po kojoj ceni i da li će država zadržati deo vlasništva, postoje i oni koji se protive prodaji srpskog operatera.

    Odgovor kada, kako i za koliko novca će biti prodata najprofitabilnija srpska kompanija, do leta će dati privatizacioni savetnik, kažu u Vladi.

    Da li će francuski Lazard, koji se jedini javio na konkurs za privatizacionog savetnika, i dobiti taj posao, još nije odlučeno, ali Vlada do leta očekuje analizu poslovanja Telekoma i uslova pre svega na evropskom tržištu.

    "Privatizacioni savetnik će do leta predložiti model privatizacije i pripremiti vremenski i metodološki plan privatizacije", navodi Ministarstvo privrede.

    I dok većina ekonomista smatra da je baš sad pravo vreme za prodaju Telekoma, ima i onih koji se prodaji protive.

    "Mislim da je ta kompanija dostigla svoj vrhunac, nalazi se na blago opadajućoj putanji, ne bi mogla da izdrži konkurenciju. Pozivanje država koje imaju slične kompanije ne stoji, jer uporno dokazujemo da nismo sposobni da imamo državu kao dobrog vlasnika", ističe Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

    Ekonomista Stojan Stamenković smatra da može da bude dobra stvar ako je Deutsche Telekom zainteresovan. "Ja bih voleo, ako to već mora da se proda, da tu dođe ozbiljna i jaka firma. Tu mora određeni obim vlasti države da se zadrži zbog poverljivih komunikacija", rekao je Stamenković.

    Na drugoj strani, inženjeri su protiv prodaje. "Nema nikakvih razloga da se Telekom prodaje jer ima veliki profit", tvrdi Aleksandra Smiljanić sa beogradskog Elektrotehničkog fakulteta.

    Takođe, to je jedan mehanizam na koji možemo da razvijamo domaću informacionu komunikacionu industriju, koja je trenutno najprofitabilnija, donosi velika sredstva, kaže Smiljanićeva.

    Za razliku od 2011, kada je propao pokušaj prodaje 51 odsto akcija Telekoma po ceni od 1,4 milijarde evra, sada potencijalni investitori u svetu imaju više novca i zato bi ovog puta interesi Vlade i kupca mogli da se poklope.

    Pitanje je da li će to biti baš na 2,5 milijardi evra, kako Vlada priželjkuje. "To je pitanje za milion dolara, zato se angažuje privatizacioni savetnik", ističe ekonomista Miladin Kovačević.

    Većinski vlasnik Telekoma je država, a mali akcionari i sama kompanija poseduju po 20 odsto akcija. Iz godine u godinu, kompanija ima rast prihoda, doduše usporen u poslednje vreme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE