Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF ukazao na najveće ekonomske greške Balkana

    Izostanak reformi i visoka stopa nezaposlenosti ključni su problemi s kojim se suočavaju ekonomije zemalja jugoistoka Evrope, upozorava Međunarodni monetarni fond.

    Takav trend će se promeniti samo strukturnim promenama i smanjenjem korupcije i birokratije, navodi se u izveštaju MMF o 15 godina tranzicije o ovoj regiji.

    "Najveća greška ekonomskog modela zapadnog Balkana je hroničan problem nedovoljnog korišćenja ljudskih resursa, odnosno visoke nezaposlenosti", navodi se u velikom izveštaju MMF čije delove objavljuje sarajevski Dnevni avaz.

    U izveštaju se navodi da je stopa nezaposlenosti u zemljama regiona najmanje za deset odsto viša nego u članicama Evropske unije, te da je to ključni razlog njihovog ekonomskog zaostatka.

    "Zaposlenost je posebno niska među ženama i mladima, a naročito u BiH i na Kosovu. Zemlje zapadnog Balkana trebaju generisati radna mesta ako žele da obrnu trend loših ishoda na tržištu rada, koji su razlog zaostajanja tolikog broja država", ističe se u izveštaju.

    Strukturne reforme, uključujući privatizaciju neefikasnih društvenih preduzeća, jedini su odgovor na ovo stanje kako bi se ostvario napredak zemalja regiona prema bogatijim državama EU, navodi MMF.

    Ističe se da je za napredak privatnog sektora kao ključnog motora rasta potrebno rešiti probleme konkurentnosti, uključujući preveliku birokratiju i loše upravljanje.

    "Bez hrabrog podsticaja novim reformama, zemlje zapadnog Balkana ne mogu očekivati da će privući nova ulaganja potrebna za finansiranje brzog i održivog rasta, pa se izlažu riziku da će zapeti na nivou dohotka koji su manji od trećine njihovih bogatijih evropskih suseda", navodi MMF.

    Pri tome se za BiH navode dodatne slabosti države i privrede kao što je primetni rast siromaštva, sporost u pokretanja poslova i broju procedura, izražena korupcija i loše upravljanje, kao i zaustavljanje kreditnog rasta u poslednjih nekoliko godina. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE