Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đelić savetuje oko prodaje Telekoma?

    Za privatizacionog savetnika Telekoma Srbija jedinu ponudu dostavila je investiciona banka Lazard Freres SAS, u kojoj je izvršni direktor nekadašnji funkcioner Demokratske stranke i ministar Božidar Đelić.

    Đelić je u Lazard otišao 1. januara 2014. godine, prethodno napustivši sve stranačke funkcije. Da li će činjenica da će, ukoliko Srbija prihvati ponudu Lazarda, Vladu Srbije o prodaji najprofitabilnijeg državnog preduzeća savetovati upravo bivši srpski ministar finansija i ministar za nauku i tehnologiju, i pomoći u boljem pronalaženju strateškog partnera, ostaje da se vidi.

    Tek, posle javnog otvaranja pristiglih ponuda na tender za privatizacionog savetnika za Telekom, preostaje još nekoliko koraka do definitivnog izbora ove investicione banke.

    U Telekomu ističu da će kompanija u zakonskom roku doneti odluku o prihvatljivosti ponude potencijalnog savetnika. Za sada je utvrđeno da je njegova ponuda blagovremena i da su dostavljena sva neophodna dokumenta.

    Obaveze savetnika u prvoj fazi su da uradi procenu vrednosti, ekonomsku i pravnu analizu, analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije, ističu u Telekomu Srbija.

    Nakon završetka prve faze, u slučaju da većinski akcionar donese odluku i izabere jedan od modela privatizacije, započeće druga faza u kojoj će sve aktivnosti u tom procesu da koordinira i vodi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

    Pre nego što su ponude otvorene, premijer Srbije Aleksandar Vučić u petak je istakao da je mnogo kompanija na strani potencijalnih kupaca, zato se malo njih javilo za privatizacionog savetnika Telekoma.

    Rekli su mi da se javila jedna od dve-tri najrenomiranije kompanije, istakao je Vučić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE